søndag den 26. april 2009

Hjørring


ring

Langt de fleste ville nok kalde mig Københavner. Det er jeg måske også, jeg er født og opvokset omkring København, men mine rødder spores tilbage til helt andre dele af Danmark.

Min farfar var fra Lolland og levede hele sit liv der. Både min farmor og min morfar kom fra Assens på fyn. De flyttede begge væk. Min farmor mod Lolland, hvor min far opvoksede og min morfar til Nyborg på Fyn, hvortil han hjemførte min mormor, der kom fra Hjørring.

hygge

For at gøre historien komplet, mødte mine forældre hinanden i Odense, hvor min mor læste til sygeplejeske. De flyttede sammen til Ålborg, hvor min far læste teknikum, før de fik en lejlighed på Amager, hvor jeg kom til verden. Senere købte de byggegrund i Greve, syd for København.

Efter deres skilsmisse, flyttede min far til Bornholm (godtnok ingen rødder der, men alligevel), hvor han boede i 18 år, før han endte med at vende hjem, og nu bor i Nakskov.

kampvogn

Tirsdag formiddag gik turen til Hjørring, der bugner af kunstværker. Ungerne blev delt i frie grupper, med hver deres rute gennem byen. De skulle på kunstvandring, tage billeder og lave opgaver. Alle de værker de kom forbi, skulle fotograferes. Derudover skulle 7 værker indgå i opgaver:

Et skulle udgøre en fotoserie, et skulle inspirere til et tableau, et skulle tegnes, et skulle beskrives objektivt, et skulle inspirere til et digt, et skulle fortælle om alt, det havde set og et skulle vurderes af de mennesker, der bor rundt om det. Endelig skulle de på biblioteket og lave et kunstnerportræt om en af kunstnerne.

Det havde været en god tur, selvom flere af ungerne ikke havde været helt vilde med at tale med de fastboende. Nogle kunne ikke forstå, hvad der blev sagt og nogle var vist bare generte.

gade

Imens gik vi voksne vores egen kunstvandring gennem byen. Jeg ærgrede mig over ikke at vide præcis hvor i byen min mormor boede som barn. Min viden strækker sig til købmandsgården, men der har sikkert været flere købmandsgårde og her var heller ikke tale om selve hovedhuset, men en fattig kone med 10 børn, der fik lov at bo på loftet over porten ind til gården.

Jeg fik senere fat i min mor, men da var byturen slut og det viste sig, vi vist var gået lige forbi.

familie

2 kommentarer:

  1. Så skønne billeder fra Hjørring ;-)
    Jeg kommer der ret ofte, ja faktisk bor jeg jo ikke så langt fra Hjørring.

    SvarSlet
  2. Vi havde ikke nær tid nok til at se hele byen, men det jeg så var hyggeligt. Smukke gamle bygninger og kunstværker placeret med omtanke.

    SvarSlet