fredag den 17. april 2009

Lus og rosmarin


Som barn havde jeg aldrig lus – som i aldrig!

Min veninde derimod, havde lus konstant. Hun kæmmede, hun vaskede og hun gjorde alt. Vi havde begge langt hår og sov sammen i tide og utide, på samme madras, under samme dyne. Jeg fik alligevel aldrig lus.

Det havde en tredie pige desværre, og hun gjorde ikke noget ved det – bortset fra at smitte….

Første gang jeg så fik lus, var Emilie et par år gammel og der havde været lus blandt børnene i dagplejen. Det var et enkeltstående tilfælde og så havde jeg prøvet det – troede jeg.

Siden Emilie startede skole, har vi nemlig haft lus stort set hele tiden. Selvfølgelig har der været perioder uden, men generelt meget ofte. Vi fordi når Emilie kommer hjem med lus, hopper de også straks på mig, resten af familien er de ligeglade med!

Jeg har helt opgivet de dyre produkter, der slår krybet ihjel og kæmmer i stedet. Hver 4. dag over 14 dage, så et alt væk… med mindre man løber ind i nye forplantningsstærke eksemplarer – så er der 14 dage mere på kæmmeprogrammet.

Og det sker igen og igen og igen… Ingen tvivl om det!
Der er desværre familier i Emilies klasse, der ikke har overskudet og derfor tøser (hvorfor er det altid pigerne?), der render rundt som potientielle smittekilder.

olier

Så var det jeg hørte om rosmarin, som en duft lusene ikke kan lide. Jeg fandt æterisk rosmarinolie og blev samtidig gjort opmærksom på at lavendel skulle have samme gode egenskab. Gennem de sidste par måneder har vi derfor brugt rosmarin- eller lavendelolie i shampoo eller balsam, når håret vaskes.

10-20 dråber i en håndfuld shampoo og lad det sidde lidt, før det skylles ud. Duften er meget kraftig og hænger i hele lejligheden flere timer efter, men vi har ikke haft lus, og så kan vi godt leve med duften.

Vi har godtnok ikke haft lus, men jeg var faktisk lidt i tvivl om det virkede. Det er jeg ikke længere. I det øjeblik vi løb tør, og ikke længere vaskede hår med duft, flyttede der straks kryb ind igen….

- Der er nu indkøbt en ny protion, jeg tror på det!

8 kommentarer:

 1. ja lus er så irriterende...det ser ud til at det stopper i 6. klasse...kan det være en trøst? :-D

  SvarSlet
 2. Helt sikkert Anne - jeg ser frem til det :D

  SvarSlet
 3. Det var da sjovt! Vi har nu ikke døjet meget med lus - Emil har haft det en gang eller to, og Freja med det lange hår har (syv, ni, tretten) ikke haft dem endnu...
  Men skulle vi blive plaget, er dit lille råd skrevet bag øret :o)

  SvarSlet
 4. Annette, så vil jeg håbe, I bliver ved at være fri :)

  SvarSlet
 5. Det er da et råd, der er til at forstå. Er hermed skrevet bag øret.
  :-) Britt

  SvarSlet
 6. Uf - jeg hader de kryb. Vi har dem på besøg lige nu! Der er bestilt rosmarinolie - tak for rådet, det skal i hvert fald prøves. Bruger i det i hver hårvask?

  SvarSlet
 7. Jeanette - ja hver gang. I balsam, når vi kæmmer og ellers i shampooen. Det skal sidde lidt, for at opnå den fulde effekt, har jeg læst mig til - så det gør vi.
  God fornøjelse, håber I kommer af med krybet :)

  SvarSlet