søndag den 2. maj 2010

Solskin på Frederiksberg


Solen var med os, og vejret var fantastisk da vi tog ud tidligere i dag. Efter brunch og sytrådsindkøb gik vi langs Handelshøjskolen mod stationen ved Fasanvejen.

Pladsen foran skolen blev for lang tid siden renoveret… flere år, vistnok.. men jeg har endnu ikke rigtig kigget på den, før i dag.

Spredt over pladsen er fliser med udhuggede ringe af forskellig størrelse og bredde. De er ret hyggelige. Ingen af dem er ens, og bortset fra faren ved høje hæle, giver de et sjovt indtryk oveni alt det skønne blå og grønne.


Pladsen foran Handelshøjskolen


ringe


På stien efter pladsen, langs med skolen fortsætter ringene, nu som udhuggede jordfyldte pletter – også i forskellige størrelse – med siv, græs og træer. Når det hele vokser til bliver det en noget anderledes sti, der ikke bare fortsætter så langt øjet rækker.

Lige inden Fasanvejen stødte vi på en tårnagtig bygning. Jeg har altid tidligere kørt ad vejen, når jeg har cyklet fra Frederiksberg og hjem, så lige den bygning har jeg ikke set før.


ved Handelshøjskolen


Fremme ved den, kunne vi konstatere at det er gammelt vandværk – Helt præcis P. Andersens Vandværk.

Et hurtigt kig i arkiverne afslører at P. Andersen var jernstøber og anlagde i 1870 Frederiksbergs første vandværk. Vandværket blev senere udviddet til det, vi gik forbi.

Vandværkerne var dog ikke uden problemer. Vandet – i hvert fald i det første vandværk – var ofte ikke særlig rent og var med til at udbrede sygdomme.

Senere byggede kommunen kommunale vandværker. P. Andersens værk forsynede en del af kommunens beboere med vand, indtil kommunen i 1897 købte P. Andersens vandværk. I dag står kommunen for omkring halvdelen af det vand Frederiksbergs beboere bruger, mens resten hentes i samarbejde med Københavns kommune.

I 1991 blev tårnet fredet og siden restaureret. I dag indgår det som en del af Handelshøjskolens område.


P. Andersens Vandværk

Ingen kommentarer:

Send en kommentar