mandag den 5. september 2022

Námafjall Hverir

 

I Island er der ingen energikrise. Så er der sikkert andre kriser. 

Næsten hundrede procent af Islands energi kommer fra vedvarende energikilder, allermest den geotermiske energi, varmen fra den nærmeste undergrund, der gennem geotermiske kraftværker og rørføringer ledes ud i landet og sørger for varmt vand, elektricitet og andet i den stil. 

 



 

I Island sparer man ikke på strømmen, den er allestedsnærværende og findes bare. Det kolde vand rinder frit, smager godt og selvom det koster en skilling at varme huset op, eller bruge af det varme vand, er det ikke det der gør det store indryk i økonomien. 

Svovl hænger sammen med varmen og alt afhængig af hvor i landet vi endte dagen med at slå lejr, var det forskelligt hvor meget det varme vand lugtede af svovl. Vi endte et par steder hvor det med at tage bad, helt automatisk gik meget hurtigt. jeg forestiller mig, man vænner sig til duften, når man bor i det.

Nord for området ved Myvatn ligger Námafjall Hverir - eller som de lokale kalder det; Hells Kitchen ved Myvatn - et stort bart og  umiddelbart goldt landområde med rigelig geotermisk aktivitet. 

 

 

Mellem rødligt sand, der klistrer sig fast under sko og støvler, og betød at vi skulle have blå overtrækssko på, som dem man bruger når man i vintermånederne henter børn i de hjemlige vuggestuer, børnehaver og SFOer, for ikke at slæbe klister ind i bussen, er store gråblå mudderpøle fyldt med den vildeste lugt rådne æg. 

Svovlkilderne var på en gang spændende og tiltrækkende med deres boblen og syden og samtidig afskyvækkende i deres ikke særlig rare duft.

Jeg er sikker på vi fik en tid vi skulle være tilbage ved bussen, og selvom det var spændende at se og opleve, var der ikke her vi ventede på nogen, der var forsinkede. 

Jeg tænker man skal være af en helt særlig støbning, for at have lyst til at blive i længere tid og undersøge området nærmere. Samtidig var det en vild oplevelse, som jeg er glad for at have fået.

 

 


Generelt er Island en vild oplevelse. 

 

Læs mere om området hos Fdm-Travel, eller om Islands energi her.

 




2 kommentarer:

  1. Spændende område. Da vi var i (på?) Island for omkring 15 år siden, nåede vi kun den sydlige del. Men det kom da ind under huden, at de har så meget energi i undergrunden. Det må komme dem til gode i øjeblikket. Noget tilsvarende boblende svovlmudder så vi på et senere tidspunkt i USA, da vi besøgte Lassen Volcanic National Park i det nordlige Californien. Også med den meget tydelige lugt :)

    SvarSlet
  2. Conny det er vildt og fantastisk at se.
    Jeg har lært at det at sige på Island er en reminicens af Danmarks tidligere kolonimagt. I dag er Island en republik og derfor hedder det i Island. Jeg tager mig selv i at "på" ligger bedre i munden :)

    SvarSlet