Jeg er nået til andendagen af rundrejsen i Island - tirsdag.
På det nordlige Island, ligger et stort område med vand i flere afarter, der går under navnet Myvatn. Myvantn er både en stor sø, men også et geotermisk område, vi så mere til senere på dagen.
Området Skútustaðagígar ligger ved den sydlige del af søen og er et område med pseudokratere, der absolut ligner udslukte vulkaner, men er opstået på baggrund af vand frem for lava.
Der er lava involveret i oprindelsen, men ikke nedefra, som en rigtig vulkan. Kraterne ved Myvatn kaldes rodløse, for de er ikke ligesom vulkankratere forbundet med jordens kerne.
Kraterne ved Myvatn er opstået i tidernes morgen, når massevis af flydende lava er løbet ud i søen og har indkapslet vand fra søen under lavaen. Den varme lava har varmet det indelukkede vand til en temperatur, der har fået vandet til at eksplodere op gennem den nu noget koldere (formentlig stadig temmelig varme) lava, og kraterne er opstået.
Naturen er forunderlig, jeg kommer muligvis til at skrive det igen, og igen, for vi så, så mange eksempler på netop det, på turen rundt i Island.
Vi havde tid nok til at gå den korte tur rundt langs en del af kraterne. Stien gik rundt om og op på toppen af flere af kraterne. En længere sti, førte hele vejen rundt om den indsø i søen kraterne har skabt og ville have ført os helt ned til vandet.
Det kunne sikkert have været en fantastisk tur, men bussen ventede og uanset var det en fantastisk oplevelse, ganske som resten af turen.
Jeg er ikke sikker på at billederne reelt viser hvor fantastisk.
Læs eventuelt mere her - hvor der også er fine billeder oppefra, der i højere grad viser de tydelige kratere.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar