lørdag den 6. august 2022

Aalborg Tårnet

 

I 1933 holdt erhvervsudstillingen Nordjysk Udstilling til i Aalborg. I forbindelse med udstillingen blev Aalborg Tårnet til. Det blev bygget på Aalborg Værft og stillet på det højeste punkt i byen - Skovbakken. Dengang lå bakken lidt uden for byen, i dag er det ikke langt fra banegården.

 

 

Tårnet er 55 meter højt, og medregnet bakken rækker det 105 meter over havets overflade. For at nå toppen skal man med en betjent elevator, der også er nordens højeste udvendige af slagsen. Måske var det derfor det føltes som blev den ved og ved.

Tårnet er spinkelt i sin konstruktion og oppe i tårnet kan man mærke hvordan vinden tager i det og svinger det en smule hele tiden. Øverst oppe er tårnet forsynet med en ret fantastisk udsigt mellem formskårne borde placeret hele vejen rundt om en lille bitte bistro i midten.

Tårnet har åbent i sommerhalvåret, det koster ikke noget at komme op, men det koster 40,- at komme ned igen. Er vindstyrken over tolv sekundmeter lukker tårnet. 

Vi købte noget at drikke, satte os og nød udsigten, mens vi kunne mærke tårne svaje ganske lidt i vinden. Inden vi togen turen ned igen, sammen med en af de to sommeransatte unge piger, der kedede sig bravt, gik vi turen rundt og kiggede på udsigten. 

Tårnet skulle dengang det blev opført være revet ned efter endt udstilling. Her stopper sammenligningen med den anden spinkle tårnkonstruktion, der også engang blev opført til en udstilling, på ingen måde. 

 

 

Som Eiffeltårnet, der kostede alt for meget at rive ned efter Verdensudstillingen i 1889, og derfor overlevede, ville nedrivningen af Aalborg Tårnet også blive så bekostelig en affære at det i stedet blev solgt til Det broderlige Skydeselskab, der siden har drevet tårnet.

  Ingen kommentarer:

Send en kommentar