tirsdag den 9. august 2022

Klostre og slot

 

Aalborg har ikke været udsat for alt for meget kamp gennem tiderne, hvilket betyder at byen bærer præg af middelalderby.

Byen kan dateres tilbage til vikingetiden, hvor en lille handelsplads var at finde på stedet. Handelspladsen voksede og stedet fik karakter af by. Med tiden overtog kristendommen og en flok gråbrødre fik fik et stykke jord, hvor de gennem et par århundrede byggede et kloster. 

 



Klosteret blev revet ned under reformationen, og med tiden ganske glemt. Forskellige udgravninger i byen, har fået det til at genopstå i museumsøjemed. På turen gennem bymuseet stødte vi på klostret flere gange, uden rigtig at blive klogere. 

I dag er der indrettet et lille bitte museum om klostret under jorden i det, der burde være kælder under Algade 19. På torvet lige overfor, står en elevator, der kører dig ned under jorden til museet. Det koster 50,- kr for en elevatortur, uanset hvor mange der fyldes i elevatoren. Det koster ikke noget at køre op igen. 

Det lille bitte museum er ganske simpelt udgravningen af klosteret komplet med jordlag og et par grave inklusive skeletter. Det gør sig ikke ud at det store, og måske netop derfor er det en afsindig spændende oplevelse. 

At det samtidig formår det bymuseet ikke kunne - at tydeliggøre hvordan og hvorfra byen er vokset fra vikingetiden til nu, gør det kun endnu bedre. Jeg gik derfra betydeligt klogere end jeg følte til efter besøget på bymuseet.

  



Byen er fuld af kirker med masser af historie og senere dukkede helligåndsklostret op. Munkene her dedikerede sig til de syge og svagelige, og uden at vide det, forestiller jeg mig at klostret overlevede reformationen, fordi det var et hospital. 

I dag er der indrettet ældreboliger i de gamle bygninger. Jeg kan godt lide tanken om at bygningerne ikke bare står hen, men rent faktisk bliver brugt.   

Man må gerne kigge udenfor. Ved tilmelding er det muligt at få guidede rundvisninger. Jeg forestiller mig at det kan være ret spændende. Men så langt nåde vi ikke. 

 


'

 

 

Endelig er der slottet, eller borgen - Aalborghus. På et tidspunkt besluttede den daværende konge at byen skulle befæstes. Det blev dog hurtigt klart - altså efter borgen var bygget - at den ikke duede til formålet. 

I stedet endte den stedlige lensmand med at bruge bygningerne til det sådan en lensmand bruger bygninger til. 

Slottet er ikke åben for offentligheden, men omgivelserne er pæne og man er velkommen til at gå rundt om både på voldanlægget og i slotsgården. Et par kassematter er åbne i sommerhalvåret og lige nedenfor ved havnen ligger slotspladsen.






Ingen kommentarer:

Send en kommentar