onsdag den 20. juli 2022

Goðafoss

 

Tredjedagen stod i lang tid i vandets tegn. Dagen er brugt på vandfald, søer  - både dem af vand og lava - termiske aktiviteter i mudder og lavaformationer fremkommet ved hjælp af vand - for mange, mange år siden.

 


Første stop var Goðafoss  - gudernes vandfald. Vandfald er altid fantastiske og et udtryk for de vældige kræfter naturen er fyldt med.

Goðafoss falder cirka tolv meter i en halvmåne på omkring tredive meter. Det er et imponerede syn. Faldet ligger smuk midt mellem en hel masse grønt og lavaformationer. Lava findes i øvrigt i et utal af forskellige forekomster rundt om på øen.

 


 

Om Goðafoss fortæller historien at der omkring tusindtallet opstod en kamp mellem hedningene og de kristne. Hvor Island skulle ende i den historie fik lagmanden Þorgeir Ljósvetningagoði til opgave at  beslutte. Opgaven lød på hvorvidt Island skulle være hedensk eller kristent.

Thorgeir sov en eller to nætter (jeg er ikke helt sikker på jeg fik fat i det hele) under et bjørneskind - måske var det under noget andet, før han vågnede og bekendtgjorde at Island skulle være kristent.

 

 

For at tydeliggøre beslutningen. tog han hjem til sin egen gård, besøgte sit hjemlige tempel, hvorfra han hentede alle hedenske gudebilleder og kastede dem alle i  Goðafoss, og dermed var  Island kristent. 

Om det blot er en god historie, om der er noget om det, eller det er det pure opspind, kunne være spændende at finde ud af. På den anden side er det en god historie. 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar