onsdag den 24. marts 2010

Forvist


sne der smelter - marts 2010

Dengang der stadig lå sne og frosten ikke for alvor havde givet op – samtidig med en uges vinterferie og en uges rekreation i direkte forlængelse – fik jeg nok.

Jeg fik nok af dårligt synkroniserede tegnefilm, der fortsætter i en uendelighed. Jeg fik nok af at føle mig som fremmed i min egen stue. Jeg fik nok af at finde mig selv flygte ud af samme stue, der igen og igen genlød af fjernsynets udgydelser. Jeg fik nok!

For lige knap tre uger siden sagde jeg stop, indlemmede Anders i planen – til hvilken han straks sagde top – og satte fjernsynet i kælderen.

Jeg elsker det. Jeg elsker at der ikke H.E.L.E tiden er en larm og et flimmer, der gang på gang tiltrækker og får mig til hovedløst at se med. Jeg elsker freden og roen der har sænket sig over hjemmet og jeg elsker at min stue igen er et sted jeg har lyst til at være.

Jeg savner det også. Jeg savner nyhederne, jeg endnu ikke har fundet frem til i radioen eller på nettet – ikke har fundet regelmæssighed omkring endnu. Jeg savner at kunne sætte mig og se en god film … men det gjorde jeg vist allerede inden, for jeg synes der er langt mellem de gode film, og DVD’en døde for et par måneder siden, uden at blive erstattet… Men mest svaner jeg flimmeret når jeg strikker. Jeg må bare indrømme at jeg strikker rigtig godt, når fjernsynet kører, uden at jeg egentlig behøver følge med.

Af de andre i hustanden er det kun Emilie, der for alvor savner. Daniel er for lang tid siden gået over til film på nettet og Anders’ forbrug forløb sig til ti minutters zap et par gange i løbet af ugen.

Men Emilie savner. Savner så hun går hvileløst rundt og har brugt oceaner af tid i svømmehallen inden for de sidste to uger. Ingen tvivl om at hun også har brugt mere tid på spil, tegning og maling den sidste tid, men hun mangler noget og har oparbejdet et større og større underholdningsbehov siden monstrummet blev forvist.

Venindernes retfærdige harme til hendes fordel er ikke helt nok, og på fredag starter påskeferien. Det har fået mig til at tænke at måske har jeg fået bevist hvad jeg mener, og måske er jeg ikke helt indstillet på al den underholdning en påskeferie kan betyde – også selvom svømmehallen heldigvis giver gratis adgang for skolebørn i ferierne…

Så diskussionen bliver åbnet. Vi voksne er enige om at tage kassen frem igen, hvis der indgåes strikse regler og aftaler om hvornår og hvordan. Vi er også enige om at bekoste et blad med hele programmet og muliggøre krydser og ønsker, hvis det er det, der skal til.

Vi venter lige til alle er samlet og aftensmaden står på bordet… og Tøsebarnet er kommet hjem fra vandlegen…

12 kommentarer:

 1. man har et standpunkt til et nyt tages.... Da datteren var i tegnefilm-alderen fik jeg også nok - det larmede forfærdeligt. Og da røg tv´et op på første sal, som et salgs fjernssynssted.....jeg selv elsker som du at strikke til tv´et......

  SvarSlet
 2. Gid jeg havde en første sal, Marianne, men det har jeg ikke, så der må regler til - for jeg nægter også at installere vidunderet på børneværelset :)

  SvarSlet
 3. Jeg tror på aftaler men ikke forbud. Hiv det bare op igen, men med klare aftaler om at det ikke blot er bevidstløs kiggeri.
  God kamp :-)

  SvarSlet
 4. HØRT! Jeg støtter hele vejen, også fordi jeg selv strikker enormt godt til tv'ets summen. Det er bare det der med at finde en fornuftig grænse, for netop at det skal køre fra morgen til aften gør også mig helt sindssyg. Når jeg går herhjemme alene er det aldrig tændt og jeg nyder roen så meget at jeg sjældent får hørt musik, noget jeg ellers altid har gjort. Der er bare så meget uro og summen når mand og børn er hjemme at jeg vælger stilheden når jeg kan.

  Måske I alligevel skulle investere i en dvd afspiller, for så kan I skemalægge aftalte tider hvor der sættes en GOD film på. Tv-bladet er en super ide, og så skal der vist bare lidt stålnerver til når hun igen begynder at ville se tv ud over det aftalte... ;)

  Jeg knuser herfra

  SvarSlet
 5. PS:

  Jeg kan godt fortælle dig at du skal glæde dig over at der er en toer for når man sidder og er færdig med Jordens søjler, så vil man bare så gerne læse mere.

  Prøv at kigge her:

  http://www.the-pillars-of-the-earth.tv/

  OG HER:

  http://www.ken-follett.com/home/index.html

  God fornøjelse :))

  SvarSlet
 6. Modigt gjort
  Her strikkes også vældig godt foran tv'et.

  SvarSlet
 7. Annette, jeg tror heller ikke på forbud... jeg fik bare nok.
  Og selvfølgelig skal det kunne være her på en fornuftig måde :)

  Henriette, nu har vi snakket med ungerne og umiddelbart synes de vores regler er helt i orden. TV-bladet, helt sikkert og vi skal også have en ny DVD, det er så trist ikke at have en, men jeg gad bare ikke :)

  Jeg har allerede fortsættelse til Jordens Søjler liggende, vi fik begge to i julegave fra Anders' mor :)

  SvarSlet
 8. Jette, jeg ved ikke om det var modigt. Men jeg kan egentlig godt lide ikke at have noget fjernsyn :)

  SvarSlet
 9. Jeg er helt klart fortaler for aftaler om tv-kiggeriet. Ellers sidder især den yngste foran kassen hele dagen.
  Og hvis de ikke må, finder de lige pludselig på og bliver mere kropslige og fantasifulde. Det er værd at tage med. Man bruger hjernen mere og bedre og stimulerer den på en måde, som gavner også senere hen.
  Så begrænset flimmer og ubegrænset aktivitet.

  Jeg kan heller ikke holde til al den summen og baggrundsstøj og sparer derfor ro op, mens familien er ude af huset...

  SvarSlet
 10. Mette b, i bund og grund synes jeg også regler er en rigtig god ide. det har bare ikke virket før, selvom vi har snakket regler i tid og utide.
  Nu prøver vi igen og håber på bedre tider denne gang :)

  SvarSlet
 11. Jeg kendte engang en kvinde , der satte tvet i kælderen i sommerhalvåret.
  Ved at I har haft en pause , er der jo skabt en øget bevidsthed om det der tv kiggeri og det tror jeg er sundt.

  SvarSlet
 12. Losarinas mor, det tror jeg også :)

  SvarSlet