Vi havde bålaften. Tretten børn, tre voksne og et bål.
Vejret holdt, trods regn tidligere på dagen, madpakkerne i foliebakkerne og siden i bålet blev rigtig gode. Ungerne spillede fodbold og rundbold og hoppede lidt i legestativet.
Et par dage før sad Louise og bladrede i en bog om udendørsliv, bålmad og sjov udendørs. Urtepottebrød! Sagde hun og inden længe besluttede vi, at det skulle da prøves.
Bogen gav ikke de store anvisninger. Lav en dej af vand og gær, salt og mel – helst en hel del durum. Der stod vægt på melet, men ikke noget om hvor mange brød eller hvor store potter sådan en omgang skulle stå for.
Vi besluttede os for potter med en diameter på elleve centimeter. Droppede at købe to underskåle pr potte. Underskålene kostede mere end potterne, og hvor meget betød det egentlig. Måske mere end vi lige havde regnet med. Næste gang sætter vi også en potte under.
Dejen hævede længe, som i langtidshævning, siden blev den delt og trillet til kugler på størrelse med en stor appelsin og hældt i hver sin oliepenslede potte. I bunden lagde vi en muffinform. Den passede lige i størrelsen. Vi penslede også lågene og da bålet var brændt godt ned, blev de tolv potter sat pænt side om side, og uret sat til femten minutter.
Der stod tyve minutter i bogen, men vi tænkte at vi hellere måtte kigge lidt før. Og måske var opskriften tænkt til størrer potter.
Efter ti minutter lindede vi på lågene. Allerede da var ydersiderne tydeligt sorte, men midten virkede ikke færdigbagt. Efter endnu fem minutter hev vi alle potterne ud, vendte om og fik de fineste meget sorte kegleformede dimser ud.
Jeg greb en kniv og gik til angreb på ydersiden. Bag det sorte viste der sig en lækker knasende overflade – på nogen af brødene – på andre endte vi med at opgive ydersiden, fjernede bare det værste af det sorte og spiste indefra.
Indeni var det endnu bedre. Vi havde fået potterne ud præcis tidsnok. Brødet var gennembagt, og smagte fantastisk, ikke kun af brød, men også en smule røget og bålpræget.
Det er ikke sidste gang vi laver urtepottebrød. Der skal bare eksperimenteres en del med varme, tid og mængde.
Aj hvor sjovt ! Sådan nogle vil jeg også prøve at lave på bål. Det må googles og afprøves :)
SvarSletSelvfølgelig skal du det Maria. Det var temmelig spændende at se hvad der kom ud af det :)
SletAii hvor er det en sjov måde at lave brød på - det skal jeg da prøve næste gang vi har bål :-D
SvarSletCatarina, det var rigtig sjovt og jeg er sikker på at med erfaring kan de blive rigtig gode :)
SletTrods farven, ser de lækre ud. Det må vi prøve herhjemme en dag
SvarSletSusanne, det skal du prøve. Vi er i hvert fald ikke færdige med eksperimenteren :)
Slet