tirsdag den 23. april 2013

Grønne riller og rib


Søndagens fotografering gav også plads til den grønne sag, der har ligget færdig halvanden uge. Inden for den tid, har der været plads til vask og nu er den klar til brug.

I går var det bare for varmt.


Grønne riller og rib


Det er sjældent jeg falder over en strikkeopskrift jeg bare må strikke. Endda helt som den er tænkt. Men sådan havde jeg det, da jeg første gang så opskriften. Der gik heller ikke lang tid, før den sad på mine pinde.

Specielt de vide ærmer var et incitament. Jeg er vild med vide ærmer. De er voldsomt upraktiske, men jeg holder meget af dem.

At jeg endte med et utal af ændringer er en hel anden sag.

Det har taget mig et par månder at strikke den. Men sjældent har jeg strikket noget, der føles så hurtigt færdigt. Og troløs som jeg er, har jeg heller ikke siddet med den mellem hænderne de fulde to måneder.

Bieserne tog lang tid, og i første omgang troede jeg den ville vare uendeligt, men da først skød eller nederste ærme var overstået, gik det som en leg.


Grønne riller og rib


Jeg har faktisk allerede haft den på og taget den i brug. Inden vask. Jeg kunne ikke lade være. Og jeg ved med sikkerhed at den nok skal blive brugt.








Design: Flounce Edge Pullover fra Lion Brand Yarn. Opskriften ligger til fri afbenyttelse.


Garn: Blackhill Uld/Silke fra Garnudsalg i farven Pæreskal. Garnet har været skønt at strikke med, og tanken om mere uld og silke i forening er ikke langt væk.

Den færdige bluse vejer 280 gram.


Pinde: Rundpinde str 3 mm.


Størrelse: Medium.


Grønne riller og rib


Bemærkninger: Den første forhindring viste sig, da jeg på ingen måder kunne få strikkefastheden til at passe med den pind 4, der efter opskriften skal strikkes med.

Jeg prøvede alt, og lige lidt hjalp det. Først da jeg var ved at opgive, faldt det mig ind at afprøve en så meget mindre pind som en treer - og så virkede det. Endda både vandret og lodret.

Det er selvfølgelig et spørgsmål om, at jeg har valgt at bruge en hel anden type garn end den opskriften er lavet til. Det er så grunden til, at prøver er vigtige... Sagde håndarbejdslærerinden...

Så var det bare at følge opskriften - tænkte jeg. Og gjorde straks noget andet. Ifølge opskriften skal blusen nemlig strikkes i fire dele, som siden syes sammen. Det kan jeg ikke se nogen grund til, når jeg kan strikke rundt. Så det gjorde jeg, og huskede at slå to masker mindre op for både for- og bagstykke. De masker som ikke længere skulle bruges som sømmerum til sammensyning.

Siden har jeg tænkt, at det må være svært at sy sidesømmen sammen, så bieserne bliver pæne...


Grønne riller og rib


Nu jeg er ved bieserne, strikkede jeg 6 pinde mellem, i stedet for de 4, der står i opskriften. Og 14 bieser i stedet for opskriftens 11.

Taljeribben valgte jeg at strikke med drejede retmasker. Jeg havde næsten strikket hele stykket, da det gik op for mig, at det ikke var pænt. Måske er det silken i garnet, der giver mindre spændstighed, og derfor ikke fungerer så godt i 1-1 rib. Måske er det bare mig. Men jeg er glad for beslutningen om de drejede retmasker.

Den øverste rib strikkede jeg længere end beregnet. 2½ centimeter længere. Jeg målte og målte, og håbede det blev rigtigt. Det var cirka her omkring, jeg begyndte at  overveje hvor meget lettere det her projekt ville have været, hvis jeg havde strikket oppefra og ned.

Heldigvis passede det i sidste ende.

Ærmerne er stort set samme historie. 14 bieser med 6 pindes mellemrum, 11½ centimeter albuerib med drejede retmasker og 11½ centimeter af den øverste rib, inden aflukning til ærmegab.

Jeg valgte at tage 9 masker ind i overgangen mellem bieserne og albueribben. De 9 manglende masker betød, at jeg havde færre masker end beregnet, da jeg nåede til raglanindtagene og jeg tog derfor ind på hver fjerde pind over hele ærmet i stedet for et stykke på hver anden.


Grønne riller og rib


Raglanindtaget var forresten en historie for sig. På de oprindelige fire dele tages ikke ens ind. Det krævede noget overblik at finde ud af det.

Endelig valgte jeg at droppe den sidste indtagning i halskanten. Lige inden aflukningen skulle der egentlig strikkes sammen, men det gav en alt for stram halsudskæring- synes jeg -  så jeg undlod indtagningerne og strikkede i stedet et par omgange mere inden aflukning.


Det var meget. Men det var altså også skøn strik :)


Har du lyst til at se flere billeder af blusen, kan de ses lige her på Ravelry.

6 kommentarer:

  1. Sikke en smuk og lækker trøje og den klæder dig helt fantastisk :-)
    Sjovt som vi nogengange slet ikke er i tvivl, der er ligesom noget indre der guider os - herligt...

    Tænk hvilken gave du har, kigge i et blad vælge at strikke og så ovenikøbet lave om du opskriften undervejs... Du har min dybeste respekt :-) og flot ser ud ud.

    Rigtig dejlig tirsdag Pernille
    Kram OddStyle

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak Oddstyle, jeg synes den sidder lige i skabet :)

      Slet
  2. Hvor er den bare flot Pernille!
    Den klæder dig rigtigt godt.
    Jeg kunne sagtens have lyst til at lave min egen version, men jeg har mine betænkeligheder når det kommer til bieserne. -er de svære at lave eller blot tidskrævende?
    Ha' en god dag :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Pernille. Bieser er ikke svære, de tager bare lang tid. Det handler om at samle masker op længere nede og strikke sammen to og to, så det strikkede bliver foldet og holdt fast.
      I den her version, hvor bieserne er glatstrikket med vrangsiden ud og mellemrummet er glatstrikket med retsiden ud, er det let at se hvor maskerne skal samles op :)

      Slet
  3. Den er skøn og jeg har også hentet opskriften nu :) Tillykke med det smukke resultat

    SvarSlet