søndag den 14. marts 2010

Amalienborg og Marmorkirken


amalienborg

Det er ikke særlig længe siden jeg skrev om Marmorkirken – i anden forbindelse. Jeg skrev også om arkitekten bag den oprindelige ide til kirken og hele Frederiksstaden, som Amalienborg er en del af.

Jeg har altid synes om historien bag Danmarks kongehus, der er et af de mindste i Verden. Dengang det daværende slot – Christiansborg - stod i flammer og skulle genopbygges, var palæerne ved Bredgade netop byggede færdige og den kongelige familie flyttede ind, slog sig ned og blev boende efter Christiansborg var genopbygget.

Amalienborg er oprindeligt seks palæer, de fire rundt om slotspladsen, som vi i dag kender som slottet og to ud mod Bredgade. palæerne er i øvrigt bygget af sandsten, der var et materiale der fandtes i Danmark. Oprindeligt var Marmorkirken projekteret som en del af planen, men af forskellige grunde blev den først bygget flere år senere og retegnet af en anden arkitekt, med et mindre budget til rådighed.

Eigtveds oprindelige plan for området, findes som et relief på det ene af palæerne, når man går fra kirken ned mod slottet. Eigtveds kirke var noget smallere, og ser for mig ud til at have givet inspiration til den endelige udformning.

relief af eigtveds ide

marmorkirken

6 kommentarer:

  1. Hej Pernille! Jeg sidder her i Viborg og labber dine spændende indlæg om København i mig! Det er spændende læsning!
    God aften til dig!
    -LisBeth.

    SvarSlet
  2. LisBethLys, jeg synes også sådan noget er spændende. At du også kan bruge min viden til noget, er dejligt :)

    SvarSlet
  3. Det er en arkitektonisk meget meget spændende by, København.
    Dejligt at du deler sådan ud af din viden :-)

    SvarSlet
  4. Annette, ja bare man husker at holde øjnene åbne, så er det en rigtig spændende by :)

    SvarSlet
  5. Sikke nogle spændende indlæg - både opover og nedover ;-) Må da vist snart en tur ind på Amalienborg - tusind tak Pernille

    SvarSlet