mandag den 24. juli 2023

Checkpoint Charlie

 

Berlin er fyldt med minder om en tid, da byen var delt i to. Et af de mere ombejlede steder er Checkpoint Charlie.  Den måske mest kendte overgang mellem øst og vest.



Alt i nærheden hedder noget med CheckPoint Charlie - selv den nærmeste U-bahn - Kochstrasse - har navnet om underoverskrift. Stedet vrimler med turister på næsten alle tider af døgnet og jeg tror kun det lykkedes os at komme forbi et øjeblik næsten uden mennesker, fordi vi boede lige rundt om hjørnet og derfor kom forbi i tide og utide. 

Den lille kontrolpost fra den kolde krig står stadig midt i gaden, som en attraktion der på sin egen stille måde viser at der var engang hvor man ikke kunne bevæge sig frit over hele byen, hvor Verden så anderledes ud.


 

Checkpoint Charlie findes på hjørnet af  Friedrichstrasse og Zimmerstrasse i bydelen Friedrichshain-Kreuzberg, lige på grænsen til Mitte. Store skilte tydeliggør grænsen mellem øst og vest med beskrivelsen af at du nu forlader den ene eller den anden sektor. 

Endnu en tydeliggørelse er et kæmpe skilt med en ung soldat iklædt den respektive uniform for den ene og den anden side på grænsen mellem de to sektorer. Den ene soldat på den ene side af skiltet og den anden soldat på modsatte side.



 

Ved siden af det lille hus midt på gaden har MauerMuseum til huse. Vi var ikke derinde. På det modsatte hjørne er en stor cirkelformet bygning, der huser The Wall panorama. Der var vi heller ikke inde. Ude var en midlertidig udstilling om muren, som vi gik forbi igen og igen.

Billeder, små historier og fakta om tiden med muren. Ind imellem stoppede vi, læste brudstykker, kiggede billeder og blev en smule klogere. 

 

 

Det der fangede mig mest, var to billeder af samme sted  - stedet hvor vi stod. Begge billeder var taget fra luften, det ene med mur og ødelagte huse, det andet ganske nyt.

Det var vildt at se hvordan byen er genopbygget rundt om de eksisterende bygninger og sammenligne det der var, med det der er. 





Ingen kommentarer:

Send en kommentar