søndag den 23. juli 2023

Berliner Dom

 

Jeg ved ikke hvorfor vi aldrig har været i Berlins Domkirke, selvom vi har været i Berlin mange gange. Det synes jeg der skulle laves om på. Anders var heldigvis enig.

 

 

Berliner Dom ligger på Museumsinsel, hvor vi egentlig heller aldrig har bevæget os rundt. Ligesom vi kunne få rabat på sejladsen, kunne vi også få rabat på indgangen til kirken. Jeg glemte bare at undersøge hvor eller hvordan billetter rekvireres. 

Vi tog bare af sted. Først da vi stod foran det imponerende bygningsværk gik det op for os, at billetter skal købes online, og til en bestemt tid. Billetten dækker en time, hvorefter man skal ud igen. Jeg er ikke sikker på at nogen tager tid, men det er nok cirka den tid de fleste bruger.

Vi bestilte billetter og havde pludselig en halv time, inden vi blev lukket ind. Vi brugte den halve time i skyggen i Lustgarten - lysthaven eller parken, der befinder sig foran den store domkirke. 

 


 

Da vi endelig blev lukket ind, viste det sig at det er muligt at købe reelle billetter i en automat overfor døren. 

Inde er kirkerummet fabelagtigt, overvældende og vi fik slet ikke kigget færdigt. Vi ville op, og tænkte at kirkerummet kunne udforskes nærmere når vi kom ned. Hvad vi ikke vidste var, at det kan man ikke. Turen op til toppen af kuplen og ned igen er ensrettet, og man ender ved en lille  cafe og udgangen. Det var slet ikke muligt at komme ind igen - det ved vi nu til en anden gang. 

Jeg kan ikke huske hvor mange trin der er op til toppen, men det stod flere gange på skilte. Ved foden af trappen og igen hver gang trappen skiftede karakter. 

Nederst er tappen pompøs, bred og fyldt med udskæringer og filigranblomster. Derfra bliver den mere og mere simpel, for at ende som en smal spindeltrappen uden nogen form for udsmykning. Det var en oplevelse at bevæge sig gennem de forskellige lag af kirken og helt op til taget. 



 

Der er en fantastisk udsigt fra toppen af Berliner Dom. Vi kunne udpege steder vi kender og så byen fra en anden vinkel end tidligere.  

Berliner Dom er absolut et besøg værd, og jeg kunne godt tænke mig at vende tilbage en anden gang og se nærmere på det indre af kirken, som syner ældre end den reelt er. 

Som så ofte med kirker, har der tidligere ligget en anden kirke på stedet, hvorfra krypten stadig står tilbage. Normalt er det muligt at komme ned i krypten, hvor tidligere tiders kejsere og royale er begravet. Krypten var lukket og under ombygning, da vi besøgte kirken.










Sidst i 1800-tallet blev en ny kirke planlagt og i 1905 kunne den nuværende domkirke tages i brug. Jeg troede den var ældre. Kirken blev temmelig beskadiget under WWII og har været under restauration i mange år. Genopbygningen blev færdig for godt tyve år siden. At der i dag bliver arbejdet på kirken handler formentlig om at passe på den.





2 kommentarer:

  1. Som dine billeder tydeligt viser, får man et fantastisk syn af en by, når man kommer op i højden.

    SvarSlet
    Svar
    1. Conny, jeg er generelt vild med at komme op i højden :)

      Slet