fredag den 10. marts 2023

Island i 3D

 

At være tilbage i Reykjavik betød gåture rundt i byen, både for at se, opleve og fordi vi kunne.

En af dagene kom vi forbi rådhuset, der ligger ud til søen Tjörnin, en indsø midt i byen. Rådhuset rækker ud i søen med tykke søjler, der bærer taget, eller i hvert fald optisk ser sådan ud. 

 



 

Udefra kunne i kigge ind og se en kæmpe model af Island. Da det viste sig at helt almindelige mennesker kan gå lige ind og kigge nærmere på modellen, gjorde vi det.

Vi gik lige ind i en gruppe anført af en guide, der højst sandsynligt havde været byen rundt og nu var ved at afslutte. Han var en af den slags mennesker, der fortæller, så man har lyst til at høre mere, og mens jeg gik tættere på modellen, fik jeg historier om hvordan alle islændinge har en pakket taske parat, hvis en af de utallige vulkaner på øen, skulle gå i et udbrud, der kræver at komme væk i en fart. 

Han fortalte flere spændende ting, som jeg har glemt igen. 

 



 

Efterhånden opløstes gruppen, kun de mest hardcore blev tilbage og spurgte om mere, mens guiden forsøgte at komme videre og afslutte seancen helt. 

Modellen af Island er temmelig stor og 3D printet. Den er ret fin og vi kunne følge vores tur rundt på øen, se søen ved Egilsstaðir, tydeligt se vulkaner, lagooner og gletsjere. Det var sjovt at se 3D effekten og kunne gå rundt om øen, i stedet for som vanligt at se oppefra med tydelig nord-syd som på et kort. 

Det med at gå rundt om giver andre oplevelser end kun at se fra en vinkel, og jeg kommer til at tænke på første gang jeg var ude at flyve. Turen gik hjem, vi kom nordfra mod København hen over Jylland. Vejret var klart  og jeg havde set både Jyllands vestkyst, Grenen og Djursland og mente egentlig at have rimelig styr på geografien. Indtil en ø dukkede op midt i det  hele, og jeg ikke kunne under ingen omstændigheder få rammerne til at passe ind i noget jeg kendte. 

Vi skulle over øen, og se den fra en anden vinkel, før det blev tydeligt at det var Samsø.

 



 

Da vi havde kigget os mætte, gik vi videre ud i byen, denne gang gennem hovedindgangen i stedet for sideindgangen vi først fandt.







Ingen kommentarer:

Send en kommentar