søndag den 15. maj 2022

Retrotrøjen

 

Jeg ser en del podcasts om strik.Måske er det mere rigtigt at sige, at jeg hører en del podcasts om strik. Jeg har dem nemlig som regel bare kørende bagved, lytter, kigger op når det er nødvendigt og falder nogen gange i søvn undervejs. 

 

 

Den dag jeg havde sat Karina fra Kabistrik på fik jeg kigget op tit nok til at jeg blev mere end bare almindelig interesseret i den trøje hun havde på. En trøje i ren firserstil. Retro når det er bedst og fra dengang jeg under ingen omstændigheder ville ligne de andre. 

Jeg har et billede fra netop firserne, der tydeligt viser lige præcis det - måske jeg skulle finde det frem, om ikke andet, så for at bevise jeg har ret. 

Men altså. Jeg sad der en hel almindelig søndag eftermiddag (det har sikkert været søndag), og fik pludselig en voldsom trang til at strikke firserstrik, som strik skulle se ud i firserne. Det ramte mig så hårdt at jeg tog mig selv i lynhurtigt at gennemgå lageret frit fra hukommelsen og jeg mente bestemt at ligge inde med noget garn der kunne bruges. 

Karina var så sød at fortælle hvor jeg kunne finde opskriften og med en smule hjælp fra Google, var den hurtig fundet frem. 

 

 

Det viste sig at det garn jeg havde set for mig måske ikke helt kunne dække behovet, men sammen med noget andet, jeg havde glemt jeg havde, lykkes det mig at strikke en hel trøje i lagergarn af den lækre type, som er så ganske ulig det jeg plejer at bruge og som føles så helt rigtig at jeg ved jeg kommer til at at bruge den rigtig meget.

 

Tak for inspirationen.

 

 

 


 

 

Design:  Feminin Retrobluse fra Hendes Verden 39/1986


Garn: En skøn blanding fra lageret:

Mørk Blågrå Cash Cotton fra Garnudsalg - en blanding af bambus, bomuld og cashmere. 

Støvet Isfugl (lys blå) Cashmere hint of Cotton fra Knitting for Olive - Igen bomud og cashmere.

Hvid Alpaca fra Garnudsalg - jeg fik det for mange år siden, men har aldrig fundet det rigtige projekt. Jeg har rigeligt af det, så måske jeg skulle finde på noget mere.

Stone Grey Vip fra Lana Gatto - Uld og cashmere. 

Jeg tænker der er dømt håndvask...

Den færdige trøje vejer 248 gram, og jeg har stort set brugt rub og stub af de to første.




Pinde: Det blev til en del:

Selve trøjen er strikket på en 3,5 mm - jeg brugte vistnok KnitPro Royale.

Halskanten er strikket på en 2,75 - Addi Lace, der er købt til strømpestrik, men er for tyk til strømpestrik, nu blev der brug for den. 

Resten af kanterne er strikket på en 3 mm - igen KnitPro Royale


Størrelse: Jeg strikkede den største størrelse - der er to, og var i tvivl om den ville være stor nok om hofterne. Jeg endte med at lave den lidt større, fordi jeg tilføjede et par pinde hist og her.

Det med størrelsen kom ganske simpelt an på en prøve. Ud over brystvidden er der ingen målangivelser, så jeg endte med at strikke den første trekant og måle ud fra den.



Bemærkninger: Opskiften er fra Hendes Verden nummer 39/1986. Det bærer den præg af. Det er en opskrift fra dengang jeg lærte at strikke, og som sådan har jeg ikke nogen problemer med at læse den. Men den er bestemt fra en tid, hvor det forventedes at strikkeren vidste hvad hun gjorde og ikke havde brug for at blive holdt i hånden. Man skal både tænke og regne selv, så det gjorde jeg og lavede lidt om undervejs - nu jeg  var igang.

Blusen starter med otte trekanter, der hver især er en del af den nederste kant på både krop og ærmer. Fire trekanter til kroppen, to til hvert ærme. Når blusen skal monteres skal trekanterne sys sammen i side- og ærmesøm. Jeg tænke det var bedre (og pænere) at gøre det med det samme, strikkede trekanterne to og to og kunne dermed nøjes med fire dobbelttrekanter, der hver blev strikket som starten på et sjal med udtag i midt og siderne. Det gav også lidt mere plads, når de yderste masker blev en del af omkredsen  i stedet for sømrum. 

Jeg tilføjede og fjernede en flok pinde hist og her, som jeg synes gjorde det færdige arbejde pænere - noget med symmetri, overgange eller noget andet. Jeg lavede også lidt om på nogle af mønstrene. Der skulle have været flere bobler end jeg endte med. De første sprang jeg helt over og tegnede et lille ret/vrang mønster i stedet, de sidste strikkede jeg en hel del mindre end de skulle. Både for at spare på garnet, men også fordi de ikke blev pæne. 

 

 

Da jeg nåede kanterne, havde jeg ikke mere garn. Projektet lå stille i lidt over en uge, inden jeg besluttede at forsøge at farve en matchende blå på noget garn, jeg vidste jeg havde liggende. Da jeg skulle finde garnet, fandt jeg i stedet det grå og besluttede i stedet at det ville fungere fint.

Jeg ville ikke have en kant der strammede ind  forneden. Det kan jeg ikke lide. Altså samlede jeg måske lidt flere masker op end opskriften foregiver og lavede kun en kort kant. Den kunne måske godt have været lidt længere, men jeg tænker ikke jeg laver det om.

Hvad jeg til gengæld nok vil gøre er, at finde hæklenålen frem og give halskanten en omgang fastmasker. Den vokser i brug. I forvejen er halskanten ikke blandt de mindste, så den skal helst ikke blive meget større. 

Ærmekanterne  bliver også løse i brug. Men det kan jeg godt leve med. 


Vil du se flere billede af retrotrøjen kan de ses på Ravelry.

 

Det blæste i øvrigt pænt meget den dag vi tog billeder....






Ingen kommentarer:

Send en kommentar