lørdag den 8. januar 2022

Svens Yndlingssweater

 

Jeg smider sjældent garn ud, selv de mindste rester gemmer jeg på. Det giver i længden en hel del meget små rester - og en lang liste af lagergarn.I ferien fik jeg gennemgået alt mit garn, opdateret listen over indholdet og samlet en hel del af de små rester  til noget restestrik.

Med Svens Yndlingssweater som udgangspunkt slog jeg op til en lynlåstrøje. Jeg strikkede med to tråde - en Rasmillas Yndlingsgarn og alle de bittesmå rester, en efter en, til trøjen var færdig. 

Jeg fik ikke gjort kål på dem alle, der er rester nok til flere trøjer. Den her blev lidt stor, så umiddelbart tænker jeg at strikke en, der er en smule mindre, og derefter en der er større - der må også gerne være noget at vokse i.
Oscar fandt sig i at få den på, gentog flere gange at den havde jeg strikket til ham. Han fandt sig endda i billedetagning, og så er det skønt at strikke til andre.Design: Svens Yndlingssweater af Lene Holme Samsøe fra bogen Kærlighed på pinde


Garn: Alskens rester. Jeg havde nok Rasmillas Yndlingsgarn i farven Bly til hele trøjen. 

En smule alpakkarester blev tilsat i hals- og bundkanten og en del af kanten langs lynlåsen - indtil jeg løb tør. For at give indtryk af nogenlunde samme farve, lagde jeg yndlingsgarnet dobbelt ved ærmekanterne.

Ellers blev den anden farve rest efter rest af alle de små bundter, nøgler og bolde.

Den færdige trøje vejer 212 gram og der indgik 22 forskellige smårester ud over bundfarven. 


Bundfarven er resterne fra ponchoen til Victoria

Alle de små rester stammer fra

Tre forskellige nissehuer - åretsforrige års og en grøn fra tidligere.

En hel del sjaler - Speckles and PopSlipstravaganzaColor CravingThe DoodlerGloamin Tide og håndspind til det første håndspundne sjal jeg strikkede. 

En flok trøjer og andet i den stil - MermaidMagnolia og Haneskjellgenser.

Og en del småting - bukser til OscarFiddlehead Mittenspatentsnoet hue og resterne af mit første (og indtil nu eneste) forsøg på håndspundet strømpegarn.
Pinde: Jeg brugte en 4 mm til selve trøjen og 3 mm til kanterne. 

Jeg greb den første den bedste hæklenål til forkanterne - vistnok en 3,5.


Størrelse: Jeg gik ud fra en størrelse 4 år og lavede ingen strikkeprøve først.

Jeg fik lov at prøve undervejs og kunne konstatere at den i hvert fald ikke var for lille. 


Bemærkninger: Jeg slog en maske mindre op end opskriften, for at have et ulige antal masker. Det giver i min optik en pænere rib, når der strikkes frem og tilbage - det der symmetri.

Jeg startede omgangen midt for, fulgte ellers opskriften, brugte målene til en størrelse 4 år og endte med en trøje der er lidt stor. Jeg tænker at den næste bliver med masker til en størrelse 2 år og mål efter 4 år.  Mest fordi jeg gerne vil have en lidt tættere halskant.

Jeg strikkede vendepinde i ribben øverst inden jeg fordelte maskerne til raglanudtag, for at hæve nakken en smule. Det synes jeg virkede og kan godt lide effekten af mere rib bagtil.

Da jeg havde delt til krop og ærmer delte jeg også de små garnrester, så jeg fik et nogenlunde ens farveforløb på både krop og ærmer. 

Jeg har en lille vægt, der kan måle små enheder og delte resterne, så der var lidt mere end halvdelen til kroppen og det lidt mindre blev delt i to til ærmerne. Det passer ikke præcis med antallet af pinde, men det virker for mig. 
Langs forkanterne hæklede jeg først en række fastmasker og derefter en række krebsemasker tilbage. Det er mit go-to når jeg syr lynlåse i strik. Jeg hæklede cirka 2 masker for hver 3 pinde. Krebsemaskekanten giver en holdbar kant at sy en lynlås langs.

Jeg syr med bagsting fra forsiden af arbejdet, hen over bunden af hver maske. Det er stort set usynligt set fra forsiden. Samtidig er det så tilpas langt inde i kanten, at lynlåsen kan skjules helt. 

Jeg sprang nok en lille smule over hvor gærdet var lavest her. Den skulle være færdig, så Oscar kunne få den med hjem efter nytår, og jeg havde en smule travlt. Derfor fik jeg heller ikke syet striberne, så de ligger pænt over for hinanden. Det er jeg ikke helt tilfreds med, men jeg gad ikke lave det om. 

Det bliver bedre næste gang.

Strik giver sig, det gør båndet i en lynlås ikke. Derfor er det vigtigt at lynlåsen er lidt kortere end det strikkede, så det strikkede kan holdes til. Jeg havde cirka 37 centimeter fra hals til bund langs forkanten og købte en lynlås på 35 centimeter.

33 eller 34 centimeter ville have været bedre. Men det kan man ikke lige få i den gængse sytilbehørsbutik. Dengang jeg gik på håndarbejdsseminariet brugte jeg ofte Lynlåscentralen, der lavede lynlåsene i præcis den længde jeg ville have. De findes desværre ikke længere.

Til en voksentrøje vil jeg gerne have en forskel på mindst 5 centimeter. Det lyder af meget, men det er det ikke. Tro mig.  2 kommentarer: