lørdag den 2. november 2013

Øverst oppe


Oppe over Eremitagens skønne beletage ligger loftet - eller rosenetagen. Etagen består stort set af et hvidkalket lavloftet rum, med de skønneste brede rå gulvplanker, på størrelse med spisesalen nedenunder.


Udsigten øverst fra Eremitagen - oktober 2013


Her har det lavere folk - eller dem der gik til hånde for det finere selskab nedenunder - spist. Oprindeligt har loftet været bemalet med et stort billede, der på den ene eller den anden måde har indeholdt en rose. Det kunne være en kæmpe rose eller en dame med en meget lille rose eller alt muligt derimellem.

Maleriet er ikke bevaret, og man har ingen anelse om hvordan det har set ud. Men navnet på etagen og visheden om en malet rose er sikker. Folkene heroppe har nemlig spist "under rosen", der egentlig hedder noget meget finere og meget fransk og oversat betyder noget i retning af tavshedspligt.

Sådan er det også i dag. Ligesom jeg i mit arbejde er underlagt visse liner om tavshedspligt er ansatte i kongehuset selvfølgelig det samme. I dag spises der bare ikke længere på øverste etage. Til gengæld opbevares Dronningens fine stole til brug ved gæster heropppe. Alle overtrukket af hvide betræk. Men vi fik lov at se.

Det var fine stole, men jeg synes faktisk udsigten var mere betagende. Og så at vi var så højt oppe, at jeg gennem vinduerne kunne se halvdelen af de store figurer, der udefra pryder toppene af facadepartierne på forsiden af slottet.


Apollon - øverst på Eremitagen, oktober 2013


Til venstre sidder Apollon med en bue. På den anden side og skjult fra vinduet sidder Daphne, en nymfe. Apollon forelskede sig i Daphne - gennem Amors hjælp, og da han var ved at få hende, blev hun forvandlet til et laurbærtræ. På figuren er hendes fingre ved at blive til blade.

Til højre sidder Pan. Med sin fløjte. Han jagtede Syrinx, endnu en nymfe, og da han var lige ved at få hende, tryllede hun sig om til et siv. Pan tænkte han var snedig, klippede sivet i mindre stykker og bandt det sammen til en fløjte. Han fik hende - og fik hende alligevel ikke.

På den anden side af Pan sidder Aktæon. Han led en forfærdelig skæbne, da han lurede på Artemis mens hun badede. Hun forvandlede ham til en hjort og han blev sønderrevet af sine egne jagthunde - og blev dermed jagtens bytte


Pan - øverst på Eremitagen, oktober 2013


Slottet er et jagtslot og lagt de fleste af dekorationerne henviser til jagt - Aktæon er for eksempel også afbilledet i spisesalen - her sammen med den badende Artemis.

4 kommentarer:

 1. Jeg elsker når du fortæller ;0)

  SvarSlet
 2. Jeg var også en guidet rundtur i Eremitagen her i efteråret, men enten havde du en mere engageret guide, eller også er du bare mere end almindeligt interesseret i slottet, for jeg kan genkende meget fra vores rundvisning, men ikke alt! Du må virkelig have suget til dig! Men det var også spændende!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det skal jeg ikke kunne svare på Karen, men vores rundviser var tydeligt engageret, og samtidig var vi så heldige at få en dobbelt introduktion, da en gruppe på sytten kilometers efterårsvandring i området holdt hvil lige foran Eremitagen da vi kom. Lederen af gruppen stillede sig op og fortalte om slottet med en anden vinkel og med delvist overlappende historier, lige inden vi blev hentet ind. Det var ret spændende at få historierne i to versioner :)

   Slet