onsdag den 26. december 2012

Julen ryger på porten


Da jeg var nede tidligere på dagen var julen allerede røget ud af vinduet flere steder.


tree6


tree2


Som perler på en snor er juletræerne væltet ned fra altanerne og ligger på græsset og venter.

Jeg er ikke helt klar over på hvad.

Enkelte har stadig en del af pynten hængende, mens de venter på at nogen samler dem sammen og lader dem møde deres endeligt.

Vi plejer også at kaste vores over bord. Men vi plejer også at gå ned og hente det bagefter.

Når vi henter vores juletræ dernede på græsset under altanerne, og bærer det om til containeren med alt det grønne affald, plejer vi også at sige pænt farvel til det.


tree3


tree1


Ae det lidt og tænke over hvor fint det var i al sin glans. At det skulle lade livet for at vi kunne glædes en enkelt aften.

Det føles lidt vemodigtat se de afviste træer ligge der på række, uden noget der kan lige en proper afsked. Bare smidt, uden at være bragt om til resten af det grønne affald. Uden at tage ansvar for sig selv og sit eget.


tree4


tree5

6 kommentarer:

 1. Ja jeg tænker mit...... Jeg bor på landet og der har man i dec. Sat juletræer ved alle lygtepæle. Der er ikke lys i og træerne er så grimme at ingen stjæler dem. De er nok blevet givet fordi de ikke havde de rette mål. Fældes skulle de, for pladsen skulle nok bruges til nye træer.......synd at de grimme træer ikke voksede op i en skov, hvor de kunne vokse sig større og endnu mere skæve.

  Kh

  Ulla.

  Ps. Godt at du lage sit træ til grønt affald, nu bliver det til flis og kommer ud i naturen igen.

  SvarSlet
 2. Ulla vi har ikke smidt vores ud endnu, men det kommer, og havner i bunken til flis. Det tror jeg også dem på plænen gør. Jeg undrer mig bare over, at folk ikke selv bærer dem om til bunken. Jeg er sikker på, at vores gårdmænd har meget andet at lave - også selvom der ikke er noget sne at feje.

  Jeg har faktisk aldrig tænkt, at juletræer skal fældes, om de skal bruges eller ej. Men selvfølgelig skal de det, når de er del af en forretning.

  Min farfar plantede engang en flok juletræer, og fortalte i den forbindelse om hvordan de skal passes og plejes og holdes til, så de ikke bliver skæve og toppen får de rette proportioner.
  De nåede aldrig at vokse op, før han døde og siden fik de lov at leve deres eget liv.
  Der var noget rebelsk i at se den lille skove af træer, der havde fået lov at udfolde sig frit og derfor var vind og skæve og sikkert også for store til at kunne sælges.
  Jeg tror de står der endnu. Men kun fordi huset og grunden stadig er i familiens eje, og det (desværre) får lov at passe sig selv.
  Men jeg kan godt lide tanken om de rebelske juletræer, der efterhånden har vokset sig så store, at ingen kan overmande dem :)

  SvarSlet
 3. Jeg har det osse en smule ambivalent med at træerne lader livet for kun at stå i vores sture ganske få dage. Det er faktisk fråds. Da vi boede i lejlighed, klippede vi det altid ned og bare det ned i en sort sæk, der var ingen der kastede det ud over altanen. :-)

  Ha' en dejlig dag. :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Catarina, jeg har også været ved det ambivalente. Jeg tror jeg er nået til, at det er ligesom blomster. De bliver groet til at blive klippet af og sat i stuerne. Siden dør de, og bliver smidt ud. Juletræerne bliver også groet til at komme ind.
   Når vi holder jul, har vi ikke noget træ. Så har jeg ikke noget behov.

   Jeg har heller ikke noget problem med at hælde dem ud over altanen, Men jeg bliver lidt harm, når de bare får lov at ligge og ikke bliver ryddet væk.

   Vi vælger den med altanen, dels fordi det er det boligforeningen har anbefalet, dels fordi træet så ikke drysser hele vejen ned gennem opgangen - hvilket sikkert er samme grund boligforeningen ligger til bund for deres anbefaling.

   Jeg har ikke overvejet at klippe det ned. Nok mest fordi det er lettere at transportere, så længe det er helt. Men det er helt klart også en mulighed.

   Og en dejlig dag til dig :)

   Slet
 4. Det er vel bare det der med ... ude af øje ude af sind og der kommer jo nok nogen, der rydder op efter mig ?

  Efter nytår bliver vores juletræ klippet i små stykker samt efterfølgende puttet ned i en stor affaldssæk, der så bliver anbragt i vores under-underbos kolonihave, hvor det så kommer til at dække alle hans sarte planter resten af vinteren samt efterfølgende til foråret kommer i hans kompostbunke og dermed er det ikke kun blevet genbrugt, men er også med til at give liv til næste års planter.

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har sikkert ret i Tine.

   Jeg kan godt tanken om genbrug. Rødovre kommune har i mange år været gode til at sortere storskrald og genbruges, hvad genbruges kan, så jeg er temmelig sikker på vores juletræ også bliver genbrugt i en eller anden form.
   Fra marts skal vi også til at finsortere vores almindelige affald. Jeg synes det er en rigtig god ide, og er lidt spændt på hvordan det kommer til at spænde af.

   Slet