lørdag den 15. oktober 2016

Modne ellekogler


Et af de plantefarvede indslag handlede om ellekogler. Måske kan I huske det? Anders og jeg var på vej hjem fra haven, da vi gik forbi et træ med fine grønne kogler. De kom med hjem, et fed blev farvet og selvom det så lovende ud, endte farven med at være noget fesen.

Senere så jeg at modne ellekogler farver meget mørkere.


Plantefarve i gryde - modne ellekogler


Da jeg i søndags kom hjem fra Bornholm, havde Anders været forbi træet igen og samlet de nu modne og udsprugne ellekogler. Jeg stoppede dem i gryden, hældte vand på og kogte det op, inden det fik lov at stå et par timer og putre. Inden jeg gik  i seng, slukkede jeg for blusset. Næste morgen var suppen afkølet, det allerede farvede ellekoglegarn blev blødt op, inden det blev stoppet ned i afkoget med kogler og det hele, og kogt op igen.

Det stod på komfuret på laveste blus et par timer, inden det igen fik lov at køle af.


Plantefarve i gryde - modne ellekogler


Nu er det tørt, farven er ikke rigtig grøn og ikke rigtig brun, men meget mere spændende, end den lyse fra de friske kogler. Jeg huskede at gemme en tråd fra det først farvede, inden jeg overfarvede, og sammenligningen giver et tydeligt billede af forskellen mellem friske og modne kogler.


Plantefarve - forskellen mellem friske og modne ellekogler


Farven ligger nærmest mellem rødløgsskallerne og valnødderne. Altså er det allerede besluttet. at løber jeg tør for den ene eller dem begge i det igangværende Mystery, bliver det ellekoglerne der tager over.


2 kommentarer: