tirsdag den 29. august 2023

Et overraskende resultat

 

Det tenspundne garn af uld, silke og bambus er færdigt. Og endte noget anderledes end forventet. 

 

 

Ikke kun fordi farverne blandede sig på en måde jeg synes er svær at forudsige, men allermest fordi jeg hele vejen gennem arbejdet med fibrene havde en forestilling om at garnet var til mig, og havde mange tanker om hvordan det skal bruges.

Da det så hang der og tørrede efter et bad, blev det tydeligt at det er slet ikke til mig. Det er til Anders og dermed startede nogle andre tanker. 

Jeg vil gerne bruge det til mønsterstrik i en islands inspireret sweater. Så meget har stået klart hele tiden. Men mens jeg godt vidste hvad en sweater til mig skulle parres med, er jeg mindre sikker i forhold til Anders.

Men det der islandske uld jeg lige har fået. Det kunne godt være interessant at spinde til en hel sweater til Anders. Det er ved at være på tide. Og kan jeg blande den grå og den hvide til en lysere grå, tror jeg det kan blive en rigtig flot bundfarve til det tenspundne farvede garn. 

 

 

 


 

Materialer: I sommers besøgte jeg Birthe Ps butik i Brædstrup og kom hjem med 100 gram TTB, Thargee, Tussah og Bambus, Thargee er en uldtype, Tussah en silketype. 

Den smukke fletning i farven Januar lå og ventede, mens jeg spandt det, der i forevejen sad på håndtenen færdig, men der gik ikke lang tid efter det var færdigspundet, inden  jeg satte tenen i fibrene.


Forberedelse: Jeg er ret glad for fraktalspindinger og jeg er ret glad for tretrrådede garner. Begge dele kan måske kaldes mit go-to. Det var i  hvert fald hvad jeg valgte her. 

Jeg flettede fiberbåndet op og delte det på langs i tre lange strimler. Jeg kunne konstatere at farveforløbet gentog sig en enkelt gang ned over båndet. 

Den første strimmel lod jeg være som den var, strimmel to delte jeg en gang mere til to strimler, mens jeg delte den tredje strimmel til fire meget smalle strimler, 

Inden jeg spandt, trak jeg i den enkelte strimmel så det var lettere at spinde. At tese eller predrafte.



Spinding og tvinding: Jeg spandt hver af de tre strimler til tre tråde på håndtenen. Tenen kunne rumme cirka halvdelen af en tråd. Når tenen var fyldt vandt jeg garnet op i en bold og nummererede med både tråden  og hvilken del, så jeg i tvindingen kunne sikre den rigtige rækkefølge. 

Jeg lod tenen dreje i urets retning, og spandt Z-retning.

Jeg tvandt i S-retning på rokken. Det gik overraskende hurtigt at tvinde, og samtidig bliver jeg igen og igen slået af magien, når trådene samles og farverne blander sig til det færdige resultat.


Efterbehandling: Jeg haspede det færdige garn af, tale omgange og skyllede op i uldvask. Opskyllet fik garnet  til at blomstre en smule, og blive superlækkert.

 

 

Resultat: Det færdige garn er langt mere ensartet i farveholdningen end jeg havde forventet. Selvom jeg synes jeg har en nogenlunde fornemmelse af hvordan farver i et givent projekt vil m blande sig, er jeg ikke færdig med at blive overrasket. Det er en del af magien og jeg  håber aldrig jeg holder op med at blive overrasket.

Jeg brugte næsten al den spundne tråd. Der var kun to små snutter tilbage, da den første løb tør. Jeg gemmer  alle de små ender og en dag skal de tvindes til et crazy skein, eller et tosset fed garn, jeg godt kan se lidt frem til at lave.

Jeg har egentlig nok til sådan et samleprojekt, men jeg kunne godt tænke mig at have mere. 

Jeg endte med 93 gram garn, og en udregning der betyder 286 meter. 

Omregnet er det 318 meter per hundrede gram, Når jeg tænker på at det er tre-trådet, synes  jeg det er pænt tyndt spundet. 

Det færdige garn er også superlækkert at røre ved, blødt og lækkert.

 

 

I første omgang bliver det lagt lidt på køl, mens jeg strikker på nogle af de mange projekter, jeg pludselig fik  samlet og samtidig overvejer hvad der på sigt skal blive af garnet.

For bruges det skal det. Der er noget helt specielt ved at strikke af  håndspundet garn. Jeg tænker det samme gælder for vævning, det er jeg bare ikke nået til endnu. 

 

Vil du se flere billeder, kan de ses på Ravelry.





4 kommentarer:

  1. Wauw, det er flot, og jeg er totalt imponeret over at du kan spinde så jævnt og tyndt.

    SvarSlet
    Svar
    1. Charlotte, jeg er temmelig overbevist om at jeg bliver ved at være imponeret over hvor jævnt og tyndt jeg kan spinde:)

      Slet
  2. Jeg er simpelthen bare så imponeret! Hver gang jeg læser sådan et indlæg tænker jeg på min spinderok som bare står i et hjørne af stuen. Jeg tør ikke helt lære det.....

    SvarSlet
    Svar
    1. Christunte det må du komme over. Sådan en stakkels rok kan slet ikke tåle at stå og føle sig forsømt :)

      Slet