lørdag den 7. januar 2023

Håndgjorte gaver #2

 

Den anden hjemmegjorte gave var også af  træ. 

Jeg drejede en skål. Til min mor. 

 

 

Den blev på ingen måde, som jeg havde ønsket. Men jeg lærte rigtig meget af processen, og føler mig langt bedre klædt på til næste gang jeg står ved drejebænken. Samtidig var det første projekt, jeg var helt alene om.

Jeg skal bare lige finde noget træ, af en slags, der egner sig til at blive drejet.

Skålen blev til af en gammel hylde, der skulle smides ud. Jeg savede den midt over, og limede de to halvdele sammen, for at have mere dybde til en skål.

Det viste sig at træ er ikke bare træ - ikke at jeg ikke vidste det. 

Det her var i hvert fald ikke det bedst egnede til at dreje i. Jeg tror det var for blødt. Når jeg drejede på langs ad årene kunne jeg godt få en nogenlunde pæn overflade, men når jeg drejede på tværs af årene var det ikke tilfældet. 

 

 

Det hjalp selvfølgelig heller ikke at det værktøj der ligger på skolen, trænger til at blive slebet. Det har Anders lovet at hjælpe med. 

Da jeg nåede til undersiden af skålen, stod jeg i en situation hvor jeg ikke kunne sætte skålen fast på drejebænken igen og dreje en pæn flade. Jeg manglede nogle dele til maskineriet, som man formentlig ikke brugte dengang drejebænken sidst blev brugt, 

Jeg endte med at bruge rondelsliberen - det er ikke anbefalelsesværdigt.  Men hvis bare man ikke vender skålen om, ses det ikke rigtigt. 

 

 

Siden har Lotte og jeg snakket om hvordan man kan komme om at mangle noget værktøj, som vil gøre processen lettere. Der er muligheder, og de skal prøves af. Så kan vi måske en gang med tiden selv udvikle noget der kan bruges. 

Man kan nemlig godt lave det selv.

Jeg kan rigtig godt lide formen på skålen, som blev mere kurvet end jeg først havde tænkt, fordi der viste sig et hul midt i træet, som jeg ville have væk.

Jeg kan godt lide de kurvede former. Dem vil jeg gerne arbejde videre med. 

 



Jeg har kigget lidt på hvor og hvordan træ til at dreje med kan findes. Jeg har ikke den store lyst til at købe i dyre domme, vil allerhelst finde noget der måske skulle smides ud og dermed genbruge. 

Men jeg kan måske også godt se mig ud af finde noget, der kræver betaling. Gerne noget brugt.






2 kommentarer:

  1. Det ligner gran eller fyr, og det er for blødt og dumt at dreje af, og kræver skarpe jern. Ja, jeg lyttede til visdommens kilde - i form af vores dygtige trædrejere, sidst jeg var i vores husflidsforening. Jeg har været på et drejekursus en gang. Og det er sejt. Godt gået at lave den her helt alene, og ikke give op, da det ikke bare kunne lade sig gøre på den ene måde!

    SvarSlet