Inspiration kommer alle steder fra. Ofte kan jeg ikke specifikt sætte en finger på, hvad der fik mig til at tænke lige sådan. Andre gange ved jeg præcis hvor inspirationen kom fra, og så er der alle de gange, hvor jeg godt kan sige, hvad der ledte mig på vej, men ikke med hundrede procents sikkerhed vide hvornår ideen satte sig fast.
Lige præcis sådan er det med de strikkede stager. Der er ikke så meget nyt i dem. Det hele er prøvet før. Men hvorfor jeg lige besluttede at strikke en lysestage, er en lille smule sløret, selvom jeg ikke er i tvivl om, at det er alle de mange strikke ting, der findes på hvert gadehjørne, der ledte mig på vej.
Hvis du også vil have strikkede stager i vindueskarmene er det ganske enkelt og meget let.
Stagerne er strikkede af bomuldsgarn. Bare det billigste nede fra den lokale, der passer til en pind tre. Det kan sikkert give helt nye udtryk hvis garnet er farvet. Jeg har valgt at holde mig til hvid, men du bestemmer selv.
Jeg fandt strikkemaskinen frem, og strikkede på største spænding – på mit hakkebrædt heddder det 10++, eller noget i den stil. Jeg er sikker på at samme resultat kan opnåes med et par strikkepinde og lidt længere tid. Til mine firkanter strikkede jeg 36 masker og 50 rækker. Rækker fordi jeg brugte strikkemaskinenen, og så hedder det ikke pinde, men det er det samme. Jeg har ikke målt den færdige lap, men den er nok noget i retning af 14x14 cm.
Om der skal være mønster eller glatstrik er helt op til dig. De stager jeg viser her, er alle glatstrikkede, men jeg har også lavet nogen med et lille patentmønster og nogen med hulstrik. Snoninger kunne sikkert også være flot – kun fantasien sætter grænser.
Du behøver ikke bruge tid på at hæfte ender. Gipsen holder fint på alle enderne, når først den er størknet.
Jeg valgte at bruge stengips. Min viden om gips kan ligge på et ret lille sted, men jeg gik ud fra, at stengips ville kunne tåle mere end det mere finkornede alabastergips, som var det eneste andet Panduro lå inde med. Derudover skal du bruge en skål at blande gipsen i, et målebæger, glas til at forme stagerne over og en avis eller to, til at dække af med.
Jeg prøvede mig lidt frem og nåede frem til, at en blanding af to dele gips til en del vand virker rigtig godt. Gipsen må nemlig ikke være for tyk, så bliver det sværere at arbejde den ind i det strikkede.
Garnet suger meget, så det er vigtigt at skylle og vride de strikkede lapper godt op inden de kommer i gipsen, så de har suget, det de kan.
Stil glassene omvendt på aviserne og vrid striklapperne op, inden gipsen blandes. Personligt synes jeg det bedste resultat fåes, når glassene er så åbne som muligt. Jo mere lige glasset er, jo smallere bliver den færdige stage. Det er selvfølgelig et temperamentsspørgsmål, og du må prøve dig frem.
Når alt er klart blandes gipsen. Jeg synes det er nemmest at stå ved køkkenvasken, med vand inden for rækkevidde. Jeg hælder gips og vand i skålen nede i vasken og har avis og glas på bordet lige ved siden af – det drypper nemlig en hel del, og så er det rart at kunne få fjernet alt det overskydende gips hurtigt.
To deciliter gips og en deciliter vand svarer meget godt til den mængde gips, der skal bruges til fire stager. Du kan altid blande mere gips oveni det, du allerede har, så lad være med at blande mere end højst nødvendigt.
Tag en lap ad gangen. Gips størkner nemlig ret hurtigt, og hvis det hele ligger i skålen, har du pludselig en stor dejlig klump strik og gips – sådan en er ikke særlig brugbar. Tro mig, jeg har prøvet det.
Dyp lappen i gips og arbejd med den, til du synes der er gips nok på. Der skal være gips nok til at strukturen i det strikkede stadig kan ses, uden at det drypper så meget at indersiden af den færdige stage er aftryk af det glatte glas. Her må du prøve dig frem.
Når lappen er fyldt med gips, draperes den over et omvendt glas. Sørg for at de ikke hæftede garnender ikke ligger inde i galsset, men hænger løst. De sætter sig sikkert fast i avisen, men det gør ikke noget – hellere det end inden i den færdige stage.
Hvilken side af det strikkede der skal vende ud, er helt op til dig. Jeg kan godt lide når to stager bliver et par hvor den ene har retsiden ud og den anden vrangsiden. Det giver et godt spil, og når der er lys i de færdige stager, kan man tydeligt se at det er strik.
Når alle lapperne er gipsende og draperede, er det god ide at skylle skålen med rigeligt vand, så den resterende gips bliver udvandet nok til at forsvinde langt væk. Vasken og bordet omkring, trænger sikkert også til en gang aftøring eller vask.. Jeg sviner i hvert fald en hel del.
Efter et par timer er gipsen gennemtør og stagerne kan fjernes fra glassene. Overflødig gips, kan let fjernes og glassene skylles for gipsrester. De uhæftede ender klippes tæt til hjørnerne, og du er klar til hygge i de mørke timer.
Jeg var lidt bange for, om gipsen ville kunne klare et fyrfadslys. Det kan den godt. Jeg har afprøvet og ved selvsyn konstateret at stagerne ikke bliver varme underneden efter flere timer med levende lys.
God fornøjelse.
Tak for en god ide.
SvarSletDe er rigtig søde :0)
Hvor er de fine !
SvarSletHvor er de fine. En skøn idé, der også er overskuelig at strikke. Tak for anvisningen.
SvarSletDet er spændende om du gætter hvem din nisse er ;)
Ja JEG siger ikke noget, du ved hvordan jeg har det med strikketing af ENHVER... art :)))) Ih guder hvor er du altså kreativ og dygtig. Næste år så.. skal det søreme også prøves.
SvarSletKnuuuus og jeg har din julegave i hus nu. Hehe
Kari, jeg synes også det er en rigtig god ide :)
SvarSletLosarinas mor, tak :)
Matte, de er bestemt overskuelige. Og hvem nissen er, er stadig en gåde :)
Uh, Henriette, det lyder spændende :)
Super enkle og hyggelige med lys i, tak for tippet:-)
SvarSletDet var så lidt, Charlotte :)
SvarSletDu er altså imponerende kreativ.... Og det ser så flot og professionelt ud. Man kan altså godt undre sig over, at du ikke er designer eller kunsthåndværker eller sådan noget.
SvarSletDe er da bare rigtig fine! Det kunne blive et efter-jul-projekt.
SvarSletPasser godt til et strikkehjem :-)
Hvor er de flotte.
SvarSletHar selv leget med noget lign. for år tilbage, men det var med fliselim, da det er meget billigere. Dog blev tingene ikke nær så hvide.
Tak fordi du deler så rundhåndet ud af dine kreationer, som jeg følger med glæde i denne, for mig nye verden det er, at være *blogger*
God weekend
Tusind tak Jens. Jeg tror jeg holder mig til kategorien sådan noget.. om det med tiden bliver andet, er ikke til at vide :)
SvarSletUlla, de er rigtig fine i et strikkehjem og det er altid godt at have projekter til efter jul :)
Mosekonen, mange ting der er prøvet før, kan med et lille tvist blive ganske nyt. Tak fordi du følger med, der er rigtig mange spændende steder og ting af finde i Blogland - det er nærmest et eventyr :)