Det var stadig sommer sidste år, da jeg gennem Christunte opdagede Lytter Idyls flade sammenhækling af tæpper. Teknikken, der består af klædemasker i yderste led af hæklede firkanter, eller det der i fagsprog hedder ketling, kendte jeg jo sådan set godt. Jeg havde bare aldrig set sammenhængen med hæklede tæpper.
Ketling stiftede jeg bekendtskab med under min uddannelse, og da vi var på besøg på Tekocentret i Herning og videre til Ikast og omegn så vi både ketlemaskiner, industristrikkemaskiner og besøgte et museum med gamle, gamle strømpestrikkemaskiner. Jeg kan ikke huske hvilket.
Ketling ses oftest som sømmen hen over tåen på en maskinstrikket strømpe, ligesom sømmen på en papirspose med kartofler også er en ketling.
Selvfølgelig skulle det prøves af – altså det med et sammenhæklet tæppe.
Derfra gik jagten på garn. Jeg vidste med det samme at tæppet skulle være til Emilie. Jeg vidste også at det skulle være i nuancer af pink. Gerne et garn med lange farveskift. Sådan et garn viste sig sværere at finde, end jeg først antog. Farveskiftegarn med pink, indeholder ofte også andre farver. Farver som jeg ikke var interesseret i.
Tiden gik, og det blev efterår, før jeg pludselig faldt over det helt rigtige garn. Jawoll Magic. Jeg fandt det hos LoveKnitting, og købte ind efter Drops tæppe, som mange inden mig har hæklet, og vist også været glade for.
Ret hurtigt ankom fem hundrede gram garn i to forskellige farveholdninger, indpakket i pink og med et lyserødt bolsje i pakken, og jagten på en hæklet firkant gik ind. Jeg synes nemlig at firkanten fra Drops’ tæppe var lige kedelig nok.
Det viste sig at der er mange lige kedelige nok firkanter derude. I hvert fald den dag jeg ledte. Jeg endte med at finde en rigtig fin firkant på en slovakisk blog. Hurra for Pinterest. Og hurra for diagrammer. Diagrammer er heldigvis universelle, havde beskrivelsen været på skrift, havde jeg nok været nødsaget til at finde en anden.
Herfra gik produktionen af firkanter stille og roligt – og meget langsomt. Tæppet skulle være hemmeligt, så posen med garn og hæklenål lå i min taske og fremdriften skete kun hjemmefra, og når jeg ikke havde andet at tage mig til.
Da første nøgle garn var hæklet op, kunne jeg fornemme at de fem nøgler ikke ville være nok til et tæppe i Emiliestørrelse. Hun kan godt lide tæpper der kan puttes i. Og længe mente jeg at nyt garn skulle bestilles.
Men, men. Da attenårsfødselsdagen nærmede sig, den sidste firkant var hæklet og udsigten til at jeg kunne nå at blive færdig begyndte at blinke i det knap så fjerne, meldte sig også lysten til at stoppe nu, lave et tæppe i den størrelse det kunne blive, også selvom det betød en knap så puttevenlig størrelse.
Hermed indtrådte næste problem. Jeg ville gerne hækle sammen med gråt. Gerne grå i flere nuancer… Det kunne jeg ikke finde. I hvert fald ikke i de nærmeste hjemlige omgivelser.
Heldigvis stod Garnstafet i Aarhus på programmet og et af de ganske få punkter på min mentale liste over indkøb i Aarhus hed derfor gråt til sammenhækling og kanter til et tæppe. Et andet punkt hed Broderi Moderne. Men det er en hel anden historie.
Jeg kom hjem med fire nøgler grå Drops Delight og startede sammenhæklingen på et hotelværelse i Aarhus. Hjemme hæklede jeg hver eneste gang jeg kunne komme til det, og sad endda på spring, mens Emilie var hjemme, for meget hurtigt at kaste et tæppe over hæklingen og gribe det stedlige strikketøj i det øjeblik hun nærmede sig.
Det lykkedes. Jeg blev færdig lige tids nok. Emilie opdagede ingenting, tæppet blev nålet op på gulvtæppet i Klubbens karaokerum natten over inden festen, og Tøsebarnet blev glad trods den ringe størrelse.
Havde jeg haft mere tid, var opspændingen blevet en hel del pænere.. men det kan jeg vel nå en anden gang.
Design: Firkant fra MyWay transformeret til et tæppe.
Garn: Jawoll Magic fra Lang Yarns i farverne Purple og Pinks – 2 nøgler lilla og 3 nøgler pink. Sammenhækling og kant Drops Delight i fine grå nuancer
Det færdige tæppe vejer 611 gram.
Hæklenål: 4 mm.
Størrelse: Ca 85 x 190 centimeter.
Tæppet består af 12 x 6 firkanter og en kant hæklet efter de sidste 6 omgange af diagrammet til firkanterne.
Bemærkninger: Sammenhæklingen tog tid, men bliver også superpæn. Jeg hæklede en ekstra luftmaske mellem firkanterne og valgte at hækle over og under sammenhæklingerne fra tidligere rækker, så sammenlingen får et vævet udseende.
Kanten er som sagt de sidste 6 omgange af diagrammet til firkanterne.
Har du lyst til at se flere billeder af tæppet, kan det ses lige her på Ravery.
Det er superflot! Den grå er virkelig fin til alt det pink, og din kant er SÅ flot.
SvarSletKan godt forstå hun blev glad!
Christunte, men hold da op, det tog lang tid at hækle sammen :)
SletJa. DET gør det! Man begynder med at tænke, at det da ikke kan være så slemt. Så begynder man at føle, at man dør lidt indeni for hver (uendelige) række, og til sidst giver man op, og bliver positivt overrasket når det engang er overstået!
SletTemmelig præcis beskrivelse :)
SletSmukt tæppe - du er fantastisk dygtig👍
SvarSletTak Susanne :)
SletSmukke farver! Dette uldtæppe ville være perfekt til min datter.
SvarSlet