søndag den 22. marts 2015

Ask – eller husk at tale med din teenager


Indtil i onsdags havde jeg aldrig hørt om app’en ask. Men så hørte jeg.


ask


Ask profilerer sig selv ved at være en hyggelig, sjov og social app, der giver dig mulighed for at lære mere om dine venner, og mulighed for dine venner for at lære mere om dig, ved at stille sjove, finurlige eller forunderlige spørgsmål.

Det er alt sammen rigtigt. Ask giver mulighed for at stille dine venner (eller uvenner) spørgsmål. Anonymt.

Det sidste er temmelig vigtigt.

For i virkelighedens verden bliver ask i langt de fleste tilfælde brugt til at øve psykisk terror eller vold mod andre.

På vores skole har langt de fleste af eleverne i de store klasser ask installeret på deres mobil. Vi har ikke nået at tale med dem alle, men det vi hører er, at app’en i høj grad bliver brugt til at svine andre til, til at stille ubehagelige spørgsmål til hinanden og til at gøre børn syge og kede af det.

Alt sammen i anonymitetens hellige navn.

Vi har børn der hver morgen vågner op til spørgsmål som: Hvorfor er du så fed? Hvorfor er du så grim? eller Hvorfor ligner du en paddehat? Vi har børn som aktivt har tilvalgt app’en men, som trods al den had der lægges for dagen, har svært ved at afinstallere.

Vi er flere som har haft en snak i vores klasser. Gennemgående er ungerne fuldt bevidste om at tilsviningen af hinanden ikke er rar eller i orden og for en stor dels vedkommende endte de op med at fravælge. Vi har ganske få, som på forhånd har fravalgt og vi har også nogle stykker, for hvem det ikke gør indhug i deres selvværd. (Måske fordi de ikke har mødt det allergrimmeste ansigt)

Jeg undres over at der overhovedet findes sådan en app. Dernæst bliver jeg ked af at så mange unge – den er temmelig udbredt – tilvælger, og ikke føler de kan sige nej. Og til sidst – og måske værst – synes jeg det er tænkevækkende, hvor mange af vores børn, der fortæller at de ikke har snakket med deres forældre om det.

I Rødovre er SSP i fuld gang med et arbejde mod ask. Jeg forestiller mig det også sker andre steder. Jeg er ikke færdig med at tale med mine unge og jeg er ikke i tvivl om at skolen vil tage fat i forældrene.

Det er stadig en afskyelig og absolut ubehagelig app, som jeg gerne vil slå et slag for at andre også taler med deres børn om. Jeg er i hvert fald ikke i tvivl om, at jeg skal have en snak med Emilie næste gang hun kommer hjem. Forhåbentlig kender hun den ikke, og kender hun den, håber jeg hun har gjort sig nogle tanker omkring den.


farver10

prikker

2 kommentarer:

  1. Uha den kender jeg ikke, men jeg har også en jeg lige skal snakke med når han kommer hjem på weekend i næste uge. Håber han har taget stilling til den, hvis han kender den.

    SvarSlet
    Svar
    1. Violykke, det er vildt så svært det kan være at manøvrere rundt både virtuelt og i virkeligheden. Jeg håber I får en god snak :)

      Slet