lørdag den 15. oktober 2022

Lavamark

 

Island er opstået af vulkansk aktivitet. Island er bygget på lava og Island vokser af både vulkansk aktivitet, lava og bevægelser i kontineltalpladerne. 

Og lava. I bund og grund er Island lava. Millioner af år med lag på lag af lava.

 


 

Vi så meget lava, lava i lag, lava i formationer og lava dækket af jord og lava i store områder langs vejene som såkaldte lavamarker. 

Nogen steder var der goldt og fladt, andre steder overgroet og fyldt med liv. Vi stoppede et af de sidste (og måske smukkeste) steder på sydsiden af øen i Katla Geopark. 

Katla Geopark dækker et område på 9542 km2. Geoparkens formål er at beskytte naturen og den er en af flere geoparker fordelt over Island. Katla Geopark er opkaldt efter Islands farligste vulkan, Katla, som også befinder sig i geoparkens område. 

  

Lavamarken vi standsede ved var grøn af lav eller mos, den udmærkede sig ved at virke mindre flad end de marker vi var kørt forbi tidligere på turen. 

Vi fulgte en sti gennem lavaformationerne, som tæt på kunne være svære at komme gennem og ikke bare lod sig tæmme. De umiddelbart flade konturer, var tæt på et virvar af den hårde lava i organiske former og det bløde mos på overfladen. 

Der var en mindre sti, der kunne følges tilbage, som så let tilgængelig ud. Det viste sig langt sværere end først antaget at forcere og det tog længede tid end først antaget at gå de godt tyve meter tilbage til fast grund.  

Til gengæld var det smukt at komme helt tæt på, længere nede blandt formationerne, end det var at stå på udkigsplatformen og se det hele lidt fra oven. 

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar