søndag den 2. oktober 2022

Det første håndtenspundne garn

 

Jeg er ikke færdig med at spinde på håndten. Det er sjovt, det er let at tage med og der kan sådan set spindes alle steder.

Jeg har allerede kigget i spindefiberlageret og fundet frem til et nyt projekt. Men det er en hel anden historie 

 


 

Jacob er et lækkert, lidt kradst uld, der er nemt at spinde. Jeg havde hundrede gram, der var en del af Wool'n'spinnings Breed and Colour Stydy engang sidste år. Med min hastighed ud i at bruge indkøb, synes jeg sådan set det er meget godt gået, at det allerede er fundet frem og brugt.  På den anden side er det stadig begrænset hvor mange spindefibre mit lager indeholder - og det må det gerne blive ved med...

Jeg troede det var sværere at spinde på en håndten. Jeg havde en forestilling om at det tager lang tid, og måske derfor droppede jeg det ret hurtigt til fordel for rokken. Men jeg fik mere og mere lyst til at prøve det af. 

En håndten behøver ikke at være dyr, jeg kunne godt have fundet en der var billigere, eller købt en i Danmark, men jeg ville også gerne have en pæn håndten. Jeg har efterhånden set en del spindepodcasts, og en fællesnævner er, at en begynder med fordel kan bruge en lettere ten, både fordi jo mindre vægt, jo større er chancen for at garnet ikke går midt over i processen, samtidig spinder lette tene tyndt garn, mens tungere tene spinder tykkere garn. Det giver fin mening, selvfølgelig kan en tung ten ikke bære tyndt garn, en tung ten har behøv for tykkere garn. 

 

 

Jeg fandt min ten hos  3GWoodworks på Etsy. Den er lavet af Mango og Cedertræ. Den vejer cirka 32 gram og det tog ti dage fra jeg købte den, til den nåede frem. Den blev send fra USA, om jeg var heldig eller det er ganske normalt ved jeg ikke, men den gik udenom tolden. Jeg gav 165,50 DKr for den. Jeg synes den er det hele værd. 

Jeg kan godt forstå at det er nødvendigt med flere håndtene, men lige nu er jeg fint tilfreds med den ene - jeg kan alligevel kun spinde på en ad gangen, og jeg er nok stadig der, hvor et spindeprojekt ad gangen er alt rigeligt. Det kunne godt gå hen og blive et projekt på rokken og et projekt på håndtenen...






Materialer: 100 gram uld fra fåreracen Jacob. Ulden er købt hos Crafty Jak's Boutique som en del af Wool n' Spinnings Breed and Colour Study fra Juli sidste år. 

 

 

Ulden kom i små batts. farvestudiet handlede om farveklatter sammen med uldens naturlige farver. Der var to valgmuligheder - enten de naturlige farver for sig og farveklatterne ved siden af, eller De naturlige farver med farveklatterne kartet ind i. Jeg valgte mulighed nummer to. 

Ulden ankom i ni små batts, tre lyse, tre mellemfarvede og tre mørke. Jeg besluttede at lave et totrådet faded garn, uden at vide om det lod sig gøre.


Forberedelse: Jeg delte det enkelte batt i fire dele på langs af fibrene. Det var så lækkert og føltes så smidigt at arbejde med, at jeg ikke gjorde mere. Jeg spandt det bare som det var.

 

Spinding: Jeg spandt med uret. Det betyder Z-retning. Jeg fyldte tenen med et helt lille batt, og vandt derefter det spundne op til en lille bold - en såkaldt plying ball. Jeg havde et krøllet stykke fra en bon i midten. Det kunne også have været en lille sten, men jeg har flere boner end sten i nærheden. Jeg tror jeg skal prøve at huske at lede efter små sten, når jeg næste gang kommer steder med sten.

 

 

Tvinding: Jeg tvandt garnet på rokken. Jeg forsøgte ikke med håndtenen, jeg har hørt mig til at rokken er genial til at tvinde på. Og at det stadig tæller som håndtenspundet garn!

Min tanke om en fade virkede over al forventning og det lykkedes endda at bruge alt garnet, så der ingen rester var tilbage. For at bruge alt, vandt jeg en grå og en sort bold til et nøgle med mulighed for at hente garnet fra både yder- og inderside af nøglet. Jeg vandt de små nøgler op med håndkraft på min nøstepind. Det er så hyggeligt at sidde med. 

Jeg tvandt garnet to-trådet. Jeg startede med to lyse bolde, da den første løb tør, satte jeg den sidste lyse til, da den anden løb tør satte jeg en grå bold til. 

Dermed havde jeg et garn der startede med to lyse tråde og fortsatte til en lys og en grå tråd. 

Da den første af de to tråde lys og grå løb tør satte jeg det omvundne nøgle til og da den anden løb tør, brugte jeg den anden ende af nøglet og tvandt nu fra et enkelt nøgle, hvilket betød mit garn fortsatte med n  u kun at være gråt. 

Da enden af nøglet var i sigte og jeg endte med et garn der var lagt dobbelt, knækkede jeg garnet, så enderne ikke blev lige lange, satte den sidste grå bold til den første ende og den første sorte bold til ende nummer to. 

Nu blev garnet gråt og sort.

Da den første af de to bolde løb tør, satte jeg den sidste sorte bold til og da den anden løb tør brugte jeg nøglet vundet om nøstepinden. Nu blev garnet sort.

I sidste ende løb jeg tør for den sidste bold før jeg løb tør for garn i det lille nøgle. Jeg satte den ende fra nøglet jeg ikke brugte til, og endte dermed med at kunne tvinde alt garnet og endte med en lille løkke. 

 


Jeg prøvede virkelig, troede jeg kunne have alt garnet på en spole. Jeg måtte give op, og har derfor en enkelt knude på det færdige garn.

 

Efterbehandling: Jeg skyllede garnet op i uldvask, pressede så meget vand ud som jeg umiddelbart kunne, og hængte det op om en bøjle på badeværelset, og lod det hænge til det var tørt. Jeg flyttede lidt rundt på det undervejs, så det ikke hang samme sted på hele tiden. 

Havde det ikke regnet, havde jeg nok svunget det ud over altankanten, for at få mere vand ud af det inden tørring. Havde det regnet lidt mindre, havde jeg sikkert også gjort det, men jeg valgte at skylle garnet op, samtidig med en ordentlig regnbyge af den slags der varer flere timer, valgte at komme forbi.

 

Resulatat: Resultatet er fantastisk. Jeg er temmelig imponeret af at have spundet så meget garn på en håndten på forholdsvis kort tid. Det har taget mig omkring en måned, og jeg har stort set kun spundet, når jeg har været ude. 

Bålet har vist sig virkelig egnet til den slags. Det er nemt at lægge tenen fra sig, når børn har brug for hjælp, eller der skal mere brønde på bålet. Dage med fart på har ikke levnet tid til spind, mens dage uden stor brug for hjælp har givet temmelig meget spindetid. 

Samtidig har flere børn fået en forståelse for tidligere tiders håndværk. Jeg tænker det førdige garn hellere må komme med på arbejde og blive vist frem.  

Jeg er endt med 351 meter garn, 100 gram og 16 WpI (garnet kan ligge 16 gange ved siden af hianden på det der svarer til en inch) hvilket ifølge min måler svarer til sportvægt. Det passer vist også meget godt med antallet af meter.

 

 

Jeg har en plan om at bruge det til mønsterfarve i et mønsterstrikket bærestykke. Jeg ved sådan set godt hvilken opskrift, jeg skal bare være helt sikker. Jeg har også en plan om at købe bundfarven, så det håndspundne bliver sat sammen med et kommercielt garn. Her har jeg også en plan, men er langt fra sikker. 

Jeg glæder mig vildt til at strikke af det. Jeg er i øvrigt ikke i tvivl om at jeg spinder for at strikke.


Vil du se flere billeder af  garnet, kan det ses på Ravelry.

 

 

 



Ingen kommentarer:

Send en kommentar