lørdag den 4. december 2021

At binde børster

 

Min skoleleder er tidligere sløjdlærer/håndværk og designlærer og i forbindelse med at han tilbød mig undervisning i håndværk og design tilbød han også at gæsteundervise i børstenbinderi. Hvis jeg havde lyst til at have ham med.




Jeg vil altid gerne lære nyt, og børstenbinderi kom meget hurtigt øverst på listen, og selvfølgelig vil jeg gerne have ham med i undervisningen. Sidste år blev det ikke til noget. Blandt andet fordi håndværk og design forsvandt fra skemaet til fordel for nødundervisning. 

I år skulle det derfor være. 

Vi startede med at tage på tur til Blindes Arbejde, hvor vi blev vist rundt, fik lov at prøve kræfter med bindingerne og købte et par små kits med hjem til øvelse. Jeg besluttede på stedet at øvelserne måtte være til min teammakker og jeg selv, mens eleverne selv skal lave hele arbejdet. Egentlig skulle klassekassen have betalt, men da jeg inddragede det hele, synes jeg bare jeg stod for regningen. Så kan jeg godt kalde det mit.



Det var i øvrigt en flok glade elever, der var på rundvisning og en flok elever, der synes det var spændende. De var også temmelig klar da første undervisningsgang med skolelederen ved roret i sløjdlokalet lagde fra kaj, og mange nåede temmelig langt i det der saveri, der skal til inden en børste kan se dagens lys.

Inden da havde jeg leget lidt med den klargjorte børste jeg havde købt med hjem. 




Det lille kit indeholder et skaft med huller til børsterne, et afmålt stykke metaltråd, en lille hæklenål til at trække tråden gennem hullerne og et bundt hestehår til børster. Der er meget hestehår i sådan et bundt.

Jeg har foreløbig lavet to halvfærdige børster, en lille børste jeg selv har lavet fra bunden og en lidt større, der ikke er helt færdig. Det er nærmest ikke til at se jeg har brugt af det.

Hvilket vel egentlig passer meget godt sammen med min tendens til at lave syvogtyve af enhver ny ting jeg lærer. Jeg mangler kun metaltråd for at lave flere børster, men det er til at finde. 







Træet til børsterne finder vi i restekassen. Børster behøver ikke være særlig store, og der ligger mange rester i kasserne med afsavede dele. 

Umiddelbart tænker jeg at lave en samling, som kan bruges i undervisningssammenhæng. Derfor har jeg med vilje ikke klippet børste nummer to jeg lavede. Det er nemlig vildt så færdig børsten bliver at se på, når den som det allersidste bliver klippet til. 






2 kommentarer:

  1. Interessant. Det er altid spændende at prøve et nyt håndværk.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ellen det her er overraskende nemt og super sjovt :)

      Slet