fredag den 27. december 2019

Jul ved det Sydfynske Øhav


Julen har været skøn.

Helt nede i gear, langt ude på landet i et lejet sommershus på Fyn. Helt derude hvor vejret var råt, blæsten vild, stranden ikke-eksisterende og udsigten gik mod Lyø og i det fjerne Als.

Der var ingen nisser - eller ret meget andet julet over residensen. Når turen går ud af huset er der andre ting, som tæller højere i listen over pakkenelliker, Men hvad gør det, når selskabet er skønt, maden er god og alskens juletræsplantager er lige om hjørnet.Vi kørte i bus tværs over Fyn, for at komme til Assens. Rutebilschaufførerne på Fyn - det gælder sikkert langt de fleste steder, der ligger uden for landets bygrænser - har ikke travlt, virker som om de holder af deres arbejde, og holder gerne tilbage for fjollede billister eller lastvogne, der pludselig beslutter sig for at dreje.

Stoppestederne har navne som Hovedgaden eller Banegårdspladsen - for det er steder som alle ved hvor er, og som ingen hænger sig i hvorvidt skulle findes andre steder i landet.

Fyn er smuk fra en bus. De gamle herregårde stikker op overalt sammen med kirker, klostre, højskoler og andre fine gamle bygningsværker. Vi kørte forbi Hattehuset, Drejerforretningen og adskillige kroer i mere eller mindre gennemført stand.Det var skønne dage med skønne mennesker. Det var tid uden planer ud over at lave lige det vi havde lyst til og spise, når vi var sultne. Juleaftensdag gik med madlavning, ture ud i det blå og tid med strik, bøger, spil eller andet inden vi samledes til vores traditioner, der mest af alt handler om at være sammen.

Vi spiste god mad, sang lidt til træet og brugte adskillige timer på at pakke gaver ud, så alle kunne nå at se med. Helt som det skal være.


Nu er vi hjemme igen.Planen er at gentage over samme læst, så længe vi er mange nok. Med tiden skal der nok opstå nye familier, der betyder at julen med tiden kan blive omfangsrig eller en lille sluttet kreds. Alt efter sammenhænge, kan vi med tiden igen flytte til mere hjemlige omgivelser, med julepynt og den del af traditionerne, der ikke duer i et fremmed sommerhus.

Der skal nok blive tid. Og indtil da, har vi nu en rejsestjerne, der ingenting fylder, og kan sættes på et hvilket som helst træ.


For topstjerner kan godt være ganske alternative.
Ingen kommentarer:

Send en kommentar