mandag den 30. december 2019

Stengærder


Busturen fra Nyborg mod Faaborg viste et landskab, der som sådan ikke ændrede sig, men som mod Faaborgkanten kunne fremvise flere og flere stengærder. Gærder, der tydeligt har år på bagen, og som jeg aldrig tidligere har set så fin en samling af.





Fremme ved sommerhuset, mødte vi endnu flere og i skillelinien mellem sommerhusgrund og den bagvedliggende lille vinmark, var skellet endnu et gærde af sten. Et gærde, der med et skilt fortalte, at det ikke bare har ligget der i et utal af år, men også er fredet og under ingen omstændigheder må betrædes.

Det gjorde mig nysgerrig. Hvorfor er området fyldt med skel af sten? Og hvad betyder de?


En hurtig søgning på Google har på ingen måde gjort mig til ekspert, men lidt klogere.







Gærderne er mere end tusind år gamle og har været brugt til at markere inddelinger af herreder, sogne og laug. Istidens hærgen mange, mange år tidligere efterlod Fyn som et landskab, der ikke kun var præget af højdeforskelle, men også lavninger fyldt med sten.

Det har ganske givet været hårdt arbejde at skabe de mange gærder, men mennesket har altid været god til at bruge de forhåndenværende materialer, og stenene har formentlig ligget i vejen, der hvor de ellers lå.

Med tanke på Fyn og sten, dukker også Damestenen op. Endnu et levn fra Istiden, som jeg husker vi besøgte en gang i min barndom. Erindringen handler mere om min mors onkel Georg - en hyggelig mand, som jeg har en ide om gav is på selvsamme dag. Jeg var muligvis ikke gammel nok til at værdsætte de enorme kræfter naturen er i besiddelse af.

Rokkestenen på Bornholm har jeg langt flere anerkendende erindringer om. Der er heller ingen tvivl om, at jeg var noget ældre, da jeg så den første gang. Også selvom den ikke længere kunne rokke.


Fyns mange stengærder er i dag for en stor dels vedkommende fredede.





Jeg har fundet inspiration og viden flere steder - blandt andet her:





Ingen kommentarer:

Send en kommentar