mandag den 13. juni 2011

Lidt godt til ganen


Har jeg nogensinde fortalt om Emilies hemmelige projekt, der startede for flere måneder siden. Faktisk dengang det gik  op for hende at min søde kollega skulle forlade os. I virkeligheden er det forkert, men det var der starten for alvor gik.

I et par uger havde hun fablet om at lave snaps til Anders, til hans fødselsdag. Ikke at hun selv havde nogen interesse i at smage, men min søde kollega går højt op i at lave snaps og et par gange har Anders besluttet at det kan han også, og lavet et bryg.

Den søde kollega blev konsulteret i forsøget på at finde en egnet opskrift og på hans opfordring gik vi hjem og hældte lidt af hvert fra krydderihylden i et gammelt sylteglas og toppede med en halv flaske billig vodka, der efter sigende fungerer fint til sådanne eksperimenter. Desværre kom der temmelig meget chili i, og det færdige produkt er af en sådan karakter, at det renser godt, drikkes det i ufortyndet tilstand.

Men et bryg var ikke nok. Altså blev den anden halvdel fyldt med kaffebønner og kokosnød. Igen måtte vi konstatere at snapsebrygning ikke er for uøvede og kræver øvelse og fornemmelser. Det betyder ikke, at det ikke kan drikkes, men det vil nok være en god ide at fortynde en smule – eller måske meget.

Som et sidste eksperiment lavede hun en blanding helt uden andres indgriben. Denne gang blev en hel flaske hældt på sylteglasset sammen med appelsinskal, ingefær, masser af lakridsrod og en hel frisk chili, der dog efter det første eksperiment med chili blev hevet op efter ganske få dage.

En hel flaske skulle det være, for den søde kollega skulle have halvdelen og halvdelen fik han. Appelsinblandingen blev rigtig god. Så god at den autodidakte og temmelig drevne snapebrygger spurgte efter opskriften… men den kunne Tøsebarnet ikke lige huske.

Den har det hele, alle smagsnuancerne kommer frem på vej gennem systemet. Selv jeg synes den smager godt.


Emilies færdige bryg


overraskelse


Mens bryggeprocessen stod på, samlede vi pæne flasker, gemte både bryg og flasker på Emilies værelse og Tøsebarnet sagde mere end en gang, at det var mærkeligt sådan at gemme alkohol på hendes værelse.

Stor var da også overraskelsen, da dagen endelig kom og Anders kunne pakke de tre forskellige bryg op. Han gloede noget og fik meget undrende spurgt, hvor vi dog havde haft det henne? Hvordan dog havde kommet omkring uden hans vidende? Han smagte og fik ret hurtigt ideer til forbedringer af de to knap så heldige udgaver, mens appelsinblandingen bare skal nydes som den er.

Selv jeg kan overraskes. For ikke om samme Tøsebarn havde hældt en smule fra inden overdragelse til henholdsvis den søde kollega og Anders, så også jeg fik snaps i fødselsdagsgave. Appelsinsnaps med lidt af hvert.

Men det var ikke den eneste snaps jeg fik. Også mine søde kollega troppede op med smagsprøver. Ti forskellige i små fine flasker. Med alt muligt spændende indhold. Blåbær, hyben, mirabelle, appelsin fra træet derhjemme, blommer og meget, meget mere. Alle sammen påsat mærker med min søde kollegas kragetæer.


den gode med appelsin


snaps i lange baner


Egentlig er jeg slet ikke den store snapsedrikker. Men det her, det er alligevel noget helt specielt… og selvom flaskerne er små, er jeg sikker på de kan holde længe.

Jeg fik også the – lækker grøn the, i en lækker indpakning, jeg glæder mig til at sætte i blød og lave udtræk af.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar