onsdag den 23. februar 2022

Esrum Kloster

 

I 1151 havde Eskil, ærkebispen i Lund, været på rejse rundt om i Europa, og havde i Frankrig besøgt klostret Clairvaux, et datterkloster til Cîteaux - oprindelse til Cistercienserordenen en udløber af Benediktinerne. Hjemme donerede han store jordbesiddelser i Nordsjælland til et kloster der dermed blev datterkloster til Clairvaux og Cistercienserne gjorde deres indtog i Danmark. 

 

 

Klostret blev kaldt Esrum Kloster og var i mange år et magtcentrum. Viden er magt, munkene kunne læse, skrive, tale latin og havde gennem deres abbed, der rejste mellem de senere datterklostre og hele Cistercienserordenen i Europa en bred viden om magtbalancer og omgikkes med magtpersoner i både Danmark og udlandet. Klostret var så magtfuldt at det fik sæde blandt stormændene i den daværende regering.

Esrum Kloster blev moderkloster til ikke mindre end seks andre klostre rundt om i Danmark og det nordlige Tyskland. Et af dem var Sorø Kloster, som med tiden og Margrethe d. I's velvilje blev mere magtfuldt end Esrum, og da reformationen gjorde sit indtog og klostret blev nedlagt (i bogstaveligste forstand) blev de tilbageværende munke efter en årrække, hvor de ikke måtte indlemme flere i flokken flyttet til netop Sorø Kloster.

 

Esrum Kloster var et kæmpe kompleks med en stor korsformet kirke, gallerier, korsgange, infirmeri, biblioteker og hvad der ellers hører til i et stort klosterkompleks. 

Ud over selve klostret har der været alt andet, for eksempel landbrug og den vandmølle, som munkene fra Frankrig havde teknologien med til. Der er formentlig også vokset en landsby op omkring klostret, ligesom klosteret havde mange fæstegårde og hele landsbyer under sig. 

Med tiden svandt klostrets magtposition og med reformationen var magten endegyldigt slut. For egen regning tænker jeg at med det begyndende skolevæsen i Danmark har viden ikke længere kun tilhørt den kirkelige elite. I løbet af 1550erne begyndte nedrivningen, der gav byggematerialer til både Københavns Slot, udbedringer på Kronborg og et par slotte mere.  
Stort set hele klostret blev revet ned, kun sydfløjen står tilbage. Den har gennem årene levet et omskifteligt liv, blev brugt til stort set alt mellem himmel og jord. Der har været stutteri, kongeligt jagtslot, dragongarnison, amtsforvaltning, posthus, børnehjem, privat bolig, magasin for nationalmuseet, det kongelige bibliotek og rigsarkivet samt asylcenter for lettiske flygtninge. I 1996 begyndte en restaurering og klostret blev åbnet for offentligheden et år senere.

Sydfløjen rummer en udstilling om klosterlivet, som sådan set var spændende nok, men med lidt for meget tekst, og nogle gode forsøg på noget mere visuelt. Desværre virkede den ellers fantastiske ide med Virtual Realitybriller, der viste en visualisering af klostret, ikke. Den omskiftelige tilværelse betyder at det er svært at se det tidligere kloster i andet end fragmenter. Den store sal med samlesang og rå vægge gjorde i virkeligheden størst indtryk på mig, mens jeg et eller andet sted synes bedre om at se bygningen udefra sat midt i omgivelserne. 

Udenfor er klosterhaven fyldt med planter, der for en stor dels vedkommende ikke længere har nogen dokumenteret lægelig effekt, er noget kedelige at se på i februar, i den grad har været brugt i tidligere tider, og i dag er et levende opslagsværk over planter og deres indvirken på mennesker og dyr. 

Bag klostret, der ligger i udkanten af Esrum by er selv på denne årstid et smukt vue ud over naturen, omend den er kultiveret af mennesket. Det er flere vandreruter, der udspringer ved klostret, og havde jeg overvejet noget andet fodtøj, dengang jeg pakkede hjemmefra, have vi nok gået en længere tur.

 Nu nøjedes vi med at gå videre til Møllegården, der ligger bag klostret.

 

Jeg har fundet oplysninger på Wikipedia, Esrum Klosters hjemmeside og i udstillingen. 


4 kommentarer:

 1. Det er så fint!
  Men hvordan er I kommet rundt? Jeg voksede op i Nordsjælland og husker bare at alt lå helt håbløst uden bil. Med busser som kører med timers mellemrum. Der er så mange fine ting deroppe, men det føles ikke så tillokkende lige at tage hele vejen fra København.....

  SvarSlet
  Svar
  1. Christunte Vi er endt med at ende i Nordsjælland netop fordi det er der vi oplever det lettest at komme rundt uden bil.
   Det kunne være så hyggeligt at tage til Møn eller Fyn eller noget andet, men der er infrastrukturen ikke hel så gennemskuelig som nordkysten.
   Der er lokalbanen og busser. Ja de kører en gang i timen, men vi har ferie, vi har ikke travlt og vi planlægger efter køreplanen.
   At bo midt i Gilleleje gjorde det endnu lettere. Der var tre minutters gang til stationen og tog både mod Helsingør og Hillerød og det tog kun en halv time at køre med bus til Esrum. Den stoppede endda nærmest lige ved siden af klostret.
   Men ærligt. Der er seværdigheder vi vælger fra, fordi det er for besværligt at komme dertil :)

   Slet
  2. Jamen det var da dejligt at høre!
   Fyn har jeg boet på i 11 år. Uden bil. Men altså - venner med bil. Jeg syntes det var rimeligt til at komme rundt med offentlige og cykel, faktisk.

   Slet
  3. Jeg kan ikke lade være med at tænke at dels er der forskel på at bo i en primær bolig og lejet et sommerhus i et sommerhusområde og så er jeg sikkert også forudindtaget :)

   Slet