mandag den 22. marts 2021

Vævede håndklæder

 

Jeg så det flere gange på Instagram, inden jeg stoppede op og selv ville være med. Væv med dine bomuldsgarmsrester. Det lød alt for nemt. 

Det var nemt, og gjorde et pænt indhug i kassen med bomuldsgarn. Ikke et indhug, der sådan rigtigt ses, men dog noget der er værd at tage med, når jeg gerne vil have lidt bund i kassen - vel vidende at der nok skal blive fyldt op igen.Jeg hev spisebordet en halv meter ud fra væggen og fik rum nok til en trend der var noget i retning af 2,75 meter lang. Det betød at det færdige vævede stykke kunne deles i tre og ende som tre små håndklæder i en passende størrelse. 

Jeg vaskede stoffet inden jeg klippede og syede. Det røg i maskinen sammen med flok håndklæder og fik turen i tørretumbleren med, som kun er for håndklæder. Det endte blødt og lækkert og med en overflade, der er rar at tørre sig i. 

Jeg forestiller mig umiddelbart at tørre ansigtet efter vask, men også hænder er gode at tørre i dem.
Projekt: Stof til små håndklæder


Garn: Bomuldsrester fra kassen med bomuldsgarn. Jeg har for længe siden besluttet kun at købe bomuld hvis det er økotex certificeret - allerhelst økologisk, og efterhånden er der ikke mange rester tilbage i kassen fra tiden før den beslutning.

Jeg lavede trend af et lidt tyndere økologisk garn fundet i en restekasse for længe siden. Islættet er for størstedelen den mere almindelige 8/4 bomuld fra flere steder. Størstedelen fra Garnudsalg og Søstrene Grene.

Jeg endte med at bruge cirka 270  gram garn. 

Der er en del spild, når vævet klippes af væven. Jeg vælger at smide det overskydende ud. Det kunne sikkert bruges til noget, men hvad og hvornår? Jeg har i forvejen nok rod, og er i forvejen et rodehoved. Jeg gemmer meget, men ikke afklip. Heller ikke selvom der er en del.Kam: 30/10 - det vil sige 30 tråde trend pr 10 centimeter. 


Trend og islæt: Jeg brugte næsten hele bredden på kammen. Der er cirka 10 tomme huller i hver side af kammen. Jeg tror at skal det være bredere, skal det også være længere, og jeg synes egentlig resultatet blev fint.

Under vævningen synes jeg det blev meget løst, og blev i tvivl om det blev for løst. Efter vask har det trukket sig sammen og er krøbet i omegnen af 8 procent og er rart og blødt. Jeg er bange for at havde det været mindre løst under vævningen, ville det færdige vaskede produkt blive mere hårdt og holder mig derfor til den her fordeling til fremtidige projekter. For jeg er slet ikke færdig.

Jeg vævede tilfældige striber med farver fra resterne, jeg synes passede sammen med hinanden og med trenden. Når en farve slap op, satte jeg en ny til, og havde vistnok undervejs fire farver i gang ad gangen.

De gamle smukke skytter jeg fik i julegave af Sille, kommer helt til deres ret nu. Samtidig får jeg ryddet lidt ud i dem, for nogen af dem er så skadede af alder, at de ikke duer længere. Heldigvis ikke alle. Og ikke de fleste. 
Størrelse: Frisk fra væven målte stoffet 48 centimeter i bredden og 205 centimeter i længden. Efter vask på 60 grader og tørring i tumbleren målte det 42 x 190 centimeter.

Jeg klippede i tre lige store dele, foldede klippekanten, satte en strop i og syede sømmen på maskine.

De færdige håndklæder måler 42 x 58 centimeter og vejer lige over 70 gram hver.


Bemærkninger: Jeg er overrasket over hvor lækre de er, og har startet endnu en omgang. Denne gang med multifarvet garn som trend - købt lige her og nu, fordi det lå der, og jeg ikke kunne lade være. 

Jeg er spændt på hvad et farveskiftende garn betyder for det færdige resultat. 

Har du lyst til at se flere billeder, kan de findes på Ravelry.


4 kommentarer:

 1. Fantastisk ide! Hvor er de FLOTTE! Jeg sender lige et link til dette indlæg til en væver, jeg kender :-D

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak Ellen, og du er velkommen :)

   Slet
 2. Det er altså virkelig sejt! Rigtig god ide og virkelig fint resultat.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Christunte, og oveni er de super hyggelige at lave :)

   Slet