søndag den 21. marts 2021

Gravhøje

 

Hornbæk plantage er mere end bare en skov. Der er temmelig meget historie bundet til stedet. Gravhøje for eksempel.

Et godt stykke inde i plantagen, når man kommer fra Hornbæk, ligger flere gravhøje på toppen af skrænten, der i tidernes morgen har været synlige fra søsiden og formentligt været et imponerende skue.

Vi fandt den ene. En lille stensætning fra bronzealderen, mindst tusind år før vor tidsregning.



Jeg har set større stensætninger, og stenene har nok rykket sig en smule fra dengang de blev sat. Alligevel er der noget historisk vingesus, der får mig til at stoppe op, være stille og imponeret over at man har formået at flytte de tunge sten til deres endestation på en tid, hvor der skulle lægges kræfter og samarbejde i sådan et arbejde. 

I dag er højen omgivet af træer, og vandet længere væk, omend det kan ses  mellem stammerne. Nu er højen nærmest beliggende som en lysning mellem gammel skov, der ikke tilnærmelsesvis er gammel i forhold til stenene.

Og selvom det bare en en lille høj omkranset af en lille cirkel af sten, bliver jeg ærbødig, når jeg står midt mellem dem.




Vi gik videre, et par tusinde år længere tilbage i historien, på jagt efter offerstenen, en gravhøj med gravkammer tilbage fra bondestenalderen.

Vi havde nær ikke fundet den. Naturstyrelsens kort er ikke så detaljeret at det er nemt at aflæse midt i en skov. Google maps har stenen placeret godt en kilometer for langt mod øst, og efter at have ledt længe efter den lille røde prik på det virtuelle kort, gav vi op, gik videre, kiggede nærmere på kortet fra naturstyrelsen og forsøgte igen.

Med bedre held denne gang.




Også stendyssen med en stensætning om står midt mellem stammerne. Den er lidt større end den lille bronzealderhøj, og lidt mere imponerende med de store sten i midten, der tilsammen danner gravkammeret. 

Den øverste sten er faldet ned, kammeret er synligt, men det gør ikke oplevelsen ringere. Ligesom den lille høj, giver stedet en genklang af tidligere tider, af historie og af en befolkning, der var her mange år før os.




Der skulle være flere gravhøje at finde langs kysten, ligesom der også er andre efterladenskaber fra stenalderen i skoven. Frugtbarhedsymboler i form af skålsten er fundet i området og i det hele taget var det en større oplevelse at besøge Hornbæk Plantage end forventet.




Ingen kommentarer:

Send en kommentar