tirsdag den 18. september 2012

Bisseline fra Bornholm


Bisseline fra Bornholm

Da jeg kom hjem fra Bornholm i august, fortalte jeg om Rubinsøen og Bisseline - den lille alfetrold. Jeg huskede hvordan Bisseline farvede sit hår rødt i det rubinrøde vand, i søen mellem træerne.

Min far læser med, og for mange år siden købte Lise bogen om Bisseline. Den er slidt og brugt, og i originaludgaven.

Da vi mødtes i lørdags havde min far bogen med til mig. Tænk sig, han har fundet den frem tyil mig fra gemmerne. Nu er den min. Jeg ved godt, den i bund og grund er turistpropaganda fra en svunden tid (og at den er nyoptrykt med nye lokaliteter), men jeg holder meget af den.

Specielt illustrationerne har jeg altid holdt meget af. Bogen er skrevet af Djorn Juni, mens tegningern er lavet af Bent Kaas.


Bisseline fra Bornholm

Af alle de steder Bisseline er forbi, er Syvmasteren det jeg holder mest af. Mange gange har jeg hoppet rundt mellem stammerne på den vældige rødgran, der engang stod i Bastemosen midt på Bornholm.

Syvmasteren - eller De syv søstre - var en vældig rødgran, der engang i tidernes morgen væltede men voksede videre (eller i hvert fald længe efter Alminingen i 1800 blev anlagt på det ellers græsfulde område). Trods faldet holdt rødderne ved, og syv mægtige stammer skød til vejrs fra det liggende træ.

Som barn, ung og senere voksen, kunne jeg aldrig køre forbi uden et ønske om at stoppe. Mange drømme er sejlet væk blandt de høje master på det mægtige skib, der ganske sikkert har oplevet mange eventyr. Omend eventyren kun i drømme foregik på det mægtige hav.

I nittenhundrede og seksoghalvfems væltede syvmasteren under den store storm. Siden er det gået i opløsning. Er vendt tilbage til jorden og giver måske næring til nye drømme.

Jeg fandt mig selv siddende og kigge efter det, dengang i august, da vi kørte gennem skoven. Vel vidende, at det ikke findes mere.

Hos Bisseline findes det endnu, og endnu et eventyr finde vej.


Bisseline fra Bornholm

4 kommentarer:

 1. absolut meget skønne illustrationer velegnede til at drømme sig ind i. Jeg kendte ikke hverken bogen eller tegneren, så det var dejligt at du gav et par smagsprøver

  SvarSlet
 2. Evi, det er vist også kun hvis man har haft sin gang på Bornholm, man kender den. Samtidig er det en udgave fra halvfjerdserne, og - tænker jeg - en del af en kampagne, der havde sin storhedstid dengang :)

  SvarSlet
 3. Ja alle os, var på lejrskole o 80 Erne, har også oplevet de syv stammer. Et af naturens forunderlige fænomener. Jeg viste ikke engang at den ikke fandtes mere. Nu en oplysning rigere selvom den jo egentlig er lidt trist.

  Kh

  Ulla

  SvarSlet
 4. Ulla, jeg har været forbi det faldne træ. Selvom det bare er et træ, kunne jeg ikke lade være med at føle en vis sorg over at se det ligge der, brækket i flere stykker.
  Om det var sorgen over den tabte barndom, skal jeg ikke kunne sige :)

  SvarSlet