søndag den 26. maj 2024

Kungshuset

 

Tilbage i 1500-tallet, var Skåne, Halland og Blekinge en del af Danmark. Dermed også Lund.



I 1578 påbegyndtes byggeriet af Kungshuset eller Lundagårdshuset i Lund, under Frederik II. Huset lå tæt ved domkirken og var kongens residens, når han var i byen. 

Lundagården var i to etager, i løbet af et par århundrede blev bygningen skadet i en af krigene Sverige og Danmark imellem, overdraget til en  biskop, overtaget af Universitetet, restaureret og ombygget.




Gennem den tid blev bygningen udstyret med en usædvanlig trappe, taget ombygget, tårnet udstyret med et observatorium og huset voksede med en tredje etage. I en periode blev der anlagt en operationsstue i forbindelse med udviklingen af lægekundskaben og  Universitetet havde bibliotek i bygningen, indtil det nuværende universitetsbibliotek åbnede i 1907.

Jeg kan ikke finde ud af om man kan komme ind, eller hvad bygningen står for i dag. Jeg har en fornemmelse af, at den måske stadig til tider bruges i kongelige sammenhænge. Den hører vist stadig til universitetet og bruges måske af et eller andet fakultet. Døren var låst da vi kom forbi. Jeg forestiller mig, at der er smukt indenfor og det kunne være spændende at se.



Bygningen står stadig med front mod domkirken med parken imellem. Store gamle træer, gør det svært at tage billeder, der viser hele bygningen i al sin glans. På en eller anden måde, bliver den mere imponerende, som den står midt i byen, gemt bag træer og grønne mure. 




Ingen kommentarer:

Send en kommentar