fredag den 22. maj 2020

Hinterland Dress


Sidste weekend skrev jeg, at jeg ville sy en kjole. Det gjorde jeg også.

Da Emilie og jeg tog billeder af strømper den anden dag, tog vi også billeder af kjolen, som viste det jeg egentlig godt vidste. At den ikke sad særlig godt over ryggen. Det krævede et forholdsvist lille indgreb at rette op, men jeg havde egentlig bildt mig ind, at den godt kunne bruges som den var.

I går opererede jeg, nu er den helt klar til brug.


Billederne er post operation.





Inden faktaboksen, som nok skal komme til at fylde, har jeg lyst til at fabulere lidt over mønstret.

Hinterland Dress er fra Sew Liberated og er en temmelig simpel konstruktion, som var det jeg ledte efter. Den kan varieres i noget nær det uendelige. Den kan syes med eller uden ærmer, både ærmer og skørt har to længder, og hvorvidt den skal skæres over og tilføjes knapper er en temperamentssag. Knapmuligheden kommer både i en længde for overdelen alene eller for skørtet med.

Jeg er af den gamle skole, når det kommer til snitmønstre. Jeg ved godt at langt de fleste mønstre af  i dag (undtaget de gode gamle symagasiner) kommer inklusive sømmerum. Jeg kan bare godt lide selv at kunne bestemme hvor meget sømrum den enkelte del har brug for.

Hinterland er i henseende med sømmerummet ingen undtagelse. Mønsterdelene er inklusive sømmerum. Jeg var faktisk i tvivl, for selve mønsterdelene gør ikke opmærksom på det, jeg kunne måle mig til det, og jeg skulle læse meget langt i den syvejledning, jeg egentlig ikke havde brug for, før jeg fandt et mål. Det kunne godt have stået mere lettilgængeligt.

På en eller anden måde føler jeg mig holdt i hånden på en overkompenserende måde. På samme måde har jeg svært ved at forstå en mønsterdel til den del af knapbelægningen, der skal vliseline på. For mig er det langt mere intuitivt at markere på knapbelægningen hvor der skal forstærkning til.

Igen - jeg er af den gamle skole. Og det handler nok i højere grad om plejer.





I forhold til pasformen er jeg heller ikke imponeret. Jeg er ikke på nogen måde en almindelig størrelse, men jeg plejer at passe hele overdelen uden de store tilretninger. Der hvor jeg oftest har brug for tilretning handler om bredere overarme og hofter. Noget jeg ved og derfor tager hensyn til med det samme.

En tilskæring med et rynket skørt er ikke noget problem omkring hoften og jeg kunne måle mig til ærmebredden og tilrette inden klipning af mønstret. Hvad jeg ikke havde forventet var så ringe en tilskæring at taljelinjen skråner mod midt bag og skuldrene hang næsten to en halv centimeter ud over min skulderbredde. Trods den rigtige størrelse.

Det var det med taljelinjen jeg måtte operere på. Men mere om det under bemærkninger.

Jeg købte mønstret som en PDF, udskrev i faktisk størrelse, tapede sammen og klippede ud. Det virkede fint. Det er ikke sidste gang jeg gør det. Jeg har kig på et par kjoler mere - fra andre mønsterforhandlere.

Det er heller ikke nødvendigvis sidste gang, jeg syr den her kjole. Nu har jeg styr på tilretningen, og den har som sagt mange muligheder.











Design: Hinterland Dress fra Sew Liberated.


Stof: Et gammelt gardin jeg har haft liggende meget længe - jeg kan ikke huske hvorfra, men jeg har altid haft en ide om at omforme det til en løsthængende, lidt uformelige kjole.

Stoffet er lidt kraftigere end det burde have været til den her model, men jeg synes egentlig det er okey.

Jeg måtte tage gardin nummer to i brug for at klippe ærmer, men der er rigeligt tilbage til noget andet. jeg overvejer en nederdel. Men det kunne også blive en kjole mere. Af et andet snit. 


Størrelse: Jeg gik ud fra en str 18 og rettede til.

Jeg syede en kjole uden knaplukning, med korte ærmer og det lange skørt.





Bemærkninger: Jeg lavede som sagt en del ændringer.

Overskæringen mellem krop og skørt synes jeg sad mærkeligt placeret. det var ikke rigtig i taljen, men det var heller ikke en empirelinje. Som jeg ellers godt kan lide.

Jeg endte med at hæve overskæringen 3 centimeter. Jeg kunne godt finde på at hæve den yderligere en anden gang. Jeg er ikke helt sikker på hvor meget.

På ryggen var 3 centimeter ikke nok. Mønstret er konstrueret så for og bag er lige lange. Jeg buler fortil, det kræver mere længde, for at nå samme punkt og da jeg tog udgangspunkt i forstykket, kom ryggen til at hænge uklædeligt og se forkert ud.





Altså hævede jeg overskæringen endnu 3 centimeter på ryggen, skrånede ud fra cirka lige under brystindsnittet for og tilføjede to smalle indsnit lodret på ryggen, for at give indtryk af en smule mere taljering. Det synes jeg virker godt. Det kommer an på brug, om de 3 centimeter er nok, eller det måske burde have vært en smule mere.

Jeg tilføjede en stikning ved overskæringen, for at få lidt mere hold på skørtet. 

Jeg klippede den største størrelse skørt, for at være sikker på vidde nok.

Skuldersømmen passede på ingen måde. Eller jeg har meget smalle skuldre. Jeg endte med at hæve skuldersømmen 2,25 cm. Altså skære 2,25 cm af skulderen på for og bagstykke. Ærmekuplen beholdt jeg som den er.





Jeg valgte en kjole uden knapper eller andet fancy, lagde midt for til fold og føjede en smule ekstra vidde til ærmerne. Jeg klippede kuplen efter str 18, og tegnede en lige linje fra str 18 ved ærmegabet til str 22 ved bunden af ærmet. jeg har forberedt det lange ærme på nogenlunde samme måde, her er linjen tegnet i hånden og buer ned mod håndleddet.

Halskanten skulle have været kantet med et kantebånd. Jeg klippede en belægning og vendte med den.


Det er længe siden jeg har syet en kjole med lommer. Det kan jeg godt blive tilhænger af.





2 kommentarer:

  1. Det var da alligevel utroligt, så meget der skulle rettes til! Men flot er den.
    Jeg har endnu ikke syet af en pdf-fil. Kan virkelig meget bedre lide gammeldags mønstre, men det er nok snart oldtidsfund.
    Herligt at finde noget som kan varieres!

    SvarSlet
    Svar
    1. Christunte, det er første gang jeg køber PDF-mønsterfiler. Jeg tør godt igen, men jeg vil nok vælge et andet sted næste gang. Jeg er ikke imponeret af konstruktionen, og når jeg ser på deres andre mønstre, er det ikke den store konstruktionsmæssige linial, der er fremme.
      Jeg er også klart tilhænger af gammeldags mønstre :)

      Slet