søndag den 24. maj 2020

Kvindens Gyldne Håndbog


Min mormor var fra først i tyverne - så vidt jeg husker. En gang efter 1948 (der er bolle-å i teksten), fik hun den dengang vigtigste bog, en kvinde kunne have, mange år senere arvede jeg den.

Bogen er læderindbunden, har guldtryk og selvom jeg sjældent kigger i den, er den en tidslomme fra dengang kvinder skulle blive hjemme, passe mand, hjem og børn og ellers helst se pæne ud.

Jeg er sikker på min mormor har brugt den, for den er slidt. Men erindringen om genskin i min forargelse, da jeg som ganske ung læste forordet, står ret klart. 









Kvindens gyldne håndbog af Kirsten Clausen er et studie i en tid, hvor der var forskel på køn. Mest af alt forskel på værdi.

Der står alt i den bog, som er værd at vide, hvis man vil være en dygtig husmor: Strik, hækling, syning og reparationer. Ideer til hjemmelavede gaver, børneopdragelse, børnelege og - beskæftigelse og et stort afsnit med skønhedstips og hvordan man fremstår velklædt og velsoigneret. Alt fra håndpleje til gymnastik og kosmetik. Bagerst er en række god råd om pletter af diverse arter kan fjernes, hvordan gulve bones, galocher forbliver blanke, hvordan man skaffer sig af med møl, mælkebøtter og myggestik, eller åbner frosne vinduer.

Der er nok at tage fat på.







Allersidst ligger to mønsterark i en lille lomme. Et med tre forskellige drengesæt bestående af en jakke og shorts med pressefold. Ikke særlig nutidigt. Og et med kjoler, der kan varieres i det uendelige, sammen med en koordienerede side med farvelagte ideer.

Måske Rose en dag skal have en Pernille-kjole. 


Det sjoveste (og måske i virkeligheden det værste) er forordet, som i den grad fortæller om en tid, hvor kvinden skulle håndtere alskens opgaver, der på ingen måde kunne forventes af en mand - og alligevel blev kaldt for det svage køn.







I får det her:


Når mænd siger, at"en kvinde er 1000 forskellige ting", har de mere ret, end de selv ved af. Som regel er det nemlig sådan, at en kvinde stilles overfor langt flere forskelligeartede krav end manden. En mand er mekaniker, læge, landmand, ingengiør eller noget andet - og dermed færdig. Ingen forlanger at en læge skal kunne reparere sin egen vogn, eller at landmanden skal kunne operere en blindtarm.

Men i virkeligheden er det krav af så forskellig natur, kvinder stilles over for. Det er ligegyldigt om en kvinde er husmoder, sygeplejeske, telefondame eller noget andet. I alle tilfælde forlanges det af hende, at hun skal være ekspert på en lang række områder. Det regnes næsten for naturstridigt, hvis en kvinde ikke er i stand til at sy, passe børn, strikke osv. osv.

Og det er ikke engang nok med det. Kravene er stadigt stigende. Foruden at varetage en meget lang række opgaver inden for disse forskellige felter, skal hun også være fiks i tøjet, have farvesans, kunne indrette et hjem, have kendskab til skønshedspleje og vide, hvordan hun skal holde sig ung.

Nu ligger det heldigvis sådan, at næsten alle kvinder ganske naturligt interesserer sig for alt dette. Men det ligger i sagens natur, at man ikke kan være ekspert på alle områder.

Det er betragtninger af denne karakter, der ligger bag ideen til "Kvindens gyldne håndbog". En række eksperter har skrevet netop om det emne, de kender til. Vi har forsøgt at sætte ind på de områder, som kvinder beskæftiger sig mest med, og vi har forsøgt at bringe noget nyt frem.

Næsten inden for alle afsnit er der nye ideer og synspunkter.

Hensigten er at bringe dise nye linjer frem i en let forståelig form.

I dispositionen er der - som man vil se - første og fremmest taget hensyn til de områder, der har noget at gøre med kvindens - og hendes omgivelsers - udseende. Tanken er den, at "Kvindens gyldne håndbog" skulle bringe noget nyt og farverigt ind i den almindelige hverdage.



Til forskel for mandens noget ensidede evner, har mænd som George Bernard Shaw for endnu længere siden været med til at sammensætte en mere nuanceret forklaring, som siden er vokset til begrebet om the competent man og, hvad et menneske (muligvis er der tænkt mere mænd end kvinder -  det kan jeg godt leve med, men jeg synes det gælder begge veje) skal kunne, som jeg ærlig talt langt bedre kan lide.


A human being should be able to change a diaper, plan an invasion, butcher a hog, conn a ship, design a building, write a sonnet, balance accounts, build a wall, set a bone, comfort the dying, take orders, give orders, cooperate, act alone, solve equations, analyse a new problem, pitch manure, program a computer, cook a tasty meal, fight efficiently, die gallantly. Specialization is for insects.
— Robert Heinlein





4 kommentarer:

  1. Jeg elsker at falde i både staver og svime over den slags tidslommer, som jo alligevel ikke er længere væk end vores bedsteforældres tid - og med min alder forældres, da min mor var fra 1925.
    Jeg synes faktisk, at forordet er et cadeau til kvinden, men det er desværre alt for sandt, at alle hendes anstrengelser kun blev bemærket, når de ikke var udført til perfektion.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ellen i bund og grund er jeg enig. Jeg tror det var sætningerne om, alt dette ligger naturligt for kvinden og at manden kun er noget i kraft af sin stilling, der gjorde noget ved mig.

      Og i forlængelse af det, dengang jeg overhørte min mormor italesætte sig selv, som kun værende noget i kraft af sin mands stilling - Ja jeg er fru telefonmester Erik Rasmussen...

      Jeg håber vi er kommet længere end det.

      Slet
  2. Det er jo vildt. Det lyder jo nærmest som sådan en spejder-håndbog hvor man kan finde svar på alt!

    SvarSlet
    Svar
    1. Christunte, det kan man vist godt kalde den :)

      Slet