tirsdag den 26. marts 2024

Kvindemuseet

 

På Domkirkepladsen i Aarhus ligger museet KØN. 



Jeg har aldrig været der før, og vidste ikke det lå der, før vi kom forbi. Vi gik indenfor, bare for at se. Der var et par udstillinger, der så spændende ud, så mens Lotte og Berit gik tilbage til lejligheden, gik Anja, Louise og jeg indenfor og udforskede udstillingerne. 

Der er mange spændende udstillinger på KØN. Personligt var jeg mest optaget af den mindste udstilling, om kvindekamp og hønsestrik. 





Mere spændende var nok gennemgangen af kvindernes historie i sammenhæng med ligestilling. Eller udstillingen hvor vi gik på jagt efter forskellige tiders legetøj, køkkenredskaber og samfundsmæssige tidsoriginale objekter. 

Det mest spændende synes jeg var selve bygningen. Ikke bare arkitekturen og de fine stuk i lofterne. Men historien. 

Her stod vi midt i et museum der synliggør kvindernes historie i et samfundsmæssigt perspektiv. I en bygning, der næsten ikke kan være mere mandsdomieret.

Bygningen er fra 1857, tegnet af tegnet af Ferdinand Thielemann, og indviet som rådhus, domhus og arrest. Militærvagten, som dem med arresten åbenbart hed dengang, flyttede ud i 1879, og i stedet flyttede politiet ind.

Byrådssalen blev moderniseret i 1907, er fredet og står tilbage midt i museet i dag, med fortællinger om kvinder i magtpositioner og malerier fra dengang det var nyt. i 1915 fik kvinderne stemmeret, hvilket er en stort i den del af museet. 



I 1941 stod det nye (og nuværende) rådhus færdigt, byrådet flyttede ud og overlod bygningen til politiet alene, inklusive den nu udbyggede arrest.

Da WWII meldte sin ankomst flyttede værnemagten i første omgang ind på universitetet, men da det blev bombet, overtog de politistationen i bygningen på Domkirkepladsen. Politiet fik den tilbage efter krigen og i 1984 flyttede kvindemuseet ind.



Jeg kan ikke lade være med at synes det er en fantastisk historie at den ultimative maskuline bygning er endt som det diametralt modsatte.




Ingen kommentarer:

Send en kommentar