søndag den 27. september 2020

Med hammer og varme kul

 

Torsdag og fredag bød på smedekursus. Det var så fedt.

 

 

En gang før sommerferien fandt vores grønne dame (grønne koordinator - hun hedder aldrig andet end den grønne dame) kurset og inden vi så os om var vi tre deltagere fra skolen. En udeskoletovholder, tre håndværk og designlærere, tre kvinder, to lærere og en pædagog. Bredt funderet, blev vi også hurtigt enige om. 

Siden har vi glædet os. Og på det sidste været en smule ængstelige for en aflysning. Det blev heldigvis ikke nødvendigt, for vi var blot fem deltagere. 

Kurset blev holdt hjemme hos og af en helt igennem fantastisk mand og smed, der ikke kun er danmarksmester, lever af sir håndværk, lever og ånder for både Sagnlandet i Lejre og vikingekibsmuseet i Roskilde, men også er tidligere lærer og sammen med sin kone havde sammensat to fantastiske dage fyldt med både teori og praksis. 

Vi kom hjem med en bred viden om hvad vi kan - og hvad vi ikke kan - ideer og oplæg og gode snakke om smedning i faget. Vi kom også hjem med et par færdige objekter og vi måtte sande at vores fysik ganske enkelt ikke kan holde til at hamre stål til en kniv. En viden der betyder at jeg nok kommer til at bøvle med et håndled og en underarm, der ikke er helt samarbejdsvillige, den næste måneds tid. 

Men det var det hele værd.

 

 

Jeg ville gerne have lavet en kniv - eller starten på en kniv - men mine håndled sagde stop. I stedet kom jeg hjem med et hårspænde og et par små sjove ting lavet af søm. 

Søm er fantastiske at smede med. De er overskuelige og selv ret små børn kan være med. Den gæve lærer kunne fortælle at han har smedet med børn ned til tre år.

 

 

Jeg er vild med den slags kurser hvor vi kommer hjem med en viden vi kan bruge til noget. Kurser, hvor læreren gerne deler ud af al sin viden og samtidig er med på at vores budget er begrænset, og med den indgangsvinkel snakker med om hvor lidt der skal til, for at komme i gang.

Jeg er også vild med at se på håndværkere, der ved hvad de laver, som rammer rent og som man bare kan blive ved med at kigge på. Vi smedede udelukkende i genbrugsmaterialer og så de der søm, som godt nok ikke var brugt, men som Nanna ved vi har æskevis af på skolen. Det er oplagt at starte med søm.

Det er også oplagt at når vi til foråret - hvid ellers det til den tid er tilladt - og vi på skolen har planlagt en uge med et bysamfund, stiller op og laver en kvindesmedje - drenge vil selvfølgelig være tilladt...

Foreløbig har vi en feltesse og en hel masse søm. Vi kan snildt bruge de hamre og tænger sløjdtværkstedet i forvejen ligger inde med. Så umiddelbart mangler vi blot en flok armbolte. De kan købes i flere prisklasser, og starter vi med søm, kan vi godt starte billigt ud og med tiden udvidde.

Sagde den kloge lærer.

 

 

Vi er nogen, der glæder os.   


Ingen kommentarer:

Send en kommentar