torsdag den 20. oktober 2011

For mænd og drengerøve


Bue og pil


Siden Emilie og jeg var i Lejre i sommerferien, har hun gentagne gange snakket om at tage derud igen. Da Anders er indehaver af en lillebror, der har brugt en uge af sommerferien de sidste to år, sammen med sin kæreste som jernalderfolk i netop Lejre, var det oplagt at spørge om de ikke havde lyst til at tage med som guider.

En aftale kom i stand, en aktivitetsplan skrevet ud og vi tog afsted. Emilie havde sine ønsker, som vistnok alle blev opfyldt. Jeg lærte at slynge bånd og Anders havde læst sig til muligheden for både at smede en kniv og skyde med bue og pil.

Altså endte vi i smedens hytte tidsnok til Anders som den første kunne få et lille stykke rektangulært jern at varme i gløderne og banke på med en stor hammer. Som tidligere bosiddende kendte William smeden særdeles godt, og mens hamringen trak ud, overlod vi smedningen til mændene, mens Ea vist rundt i jernalderlandsbyen.


Udskåret gris


Emilie forsøgte sig med grutning, kravlede glad ned i kælderen, kiggede på væven i vævehytten og besluttede sig for at slå sig ned i fiskerhytten. Vi beundrede vuggen et medlem af sommerens bemandning dengang lavede til det medbragte spædbarn, smilede af den fine udskårne gris og fik fortællinger fra hverdagens jernalder, vi ikke ville have fået, ved at gå rundt alene, inden vi vendte tilbage til smedien og hentede mandfolkene, der nu næsten var færdige med kniven.

Smeden mente Anders var et naturtalent, men var nok alligevel glad for at slippe af med den detaljeorienterede elev, der ikke lod sig nøje med et par slag og en kniv, der ikke lignede noget rigtigt. De resterende elever, der startede samtidig med Anders, var forlængst færdige, mens Anders endnu ikke var helt tilfreds, men ikke fik lov til mere.


Anders' kniv


Han opgav helt at snitte et skaft, for nogen ordentlig snittekniv, var ikke til stede og et skår er knust af spidsen af kniven i iveren efter at gøre det ordentligt. Han er nu ikke utilfreds og smedens afsluttende bemærkninger om en god fil og slibning, er bestemt muligheder, han regner med at forsøge sig med.

Inden dagen var slut, havde han også afprøvet bue og pil, mens Ea og jeg forsøgte at gætte knogler og skind i en røreudstilling om urtidens dyrebeholdning.

Vi sluttede af hosd pottemageren efter Emilies udtrykkelige ønske. Her fandt drengene deres indre legebørn frem. Mens Willliam pottererede en lille kande, fik Anders modeleret en bombe på en lille pude. Jeg kom endnu hjem med en lille skål til et fyrfadslys, mens Emilie har lavet en fin lille plade med samme formål og dekoreret med sjove aftryk af en knogle.


Pottemageriet

Ingen kommentarer:

Send en kommentar