mandag den 22. november 2010

Helligbrøde eller kreativitet


Fra barnsben har jeg lært at elske bøger og at bøger skal værnes om og passes på. Jeg laver aldrig æselører i en bog og jeg har svært ved at smide bøger ud – også selvom det er bøger jeg aldrig ville bruge igen.

Så fandt jeg teknikken til tasker flettet af papir (og tape – for at øge holdbarheden) og pludselig var der så mange muligheder for brug af papir. Specielt slog det mig at flotte bogstaver ville gøre sig godt foldet til små firkanter.

Da først tanken om skrifttyper havde sat sig, var der ikke langt til tanker om gotiske bogstaver. I første omgang forsøgte jeg hos den lokale Røde Kors. Her fandt jeg en gammel bog fyldt med noder. Jeg tog den med mig og søgte senere hos Antik Pjot, hvor der åbenbarede sig herligheder ud i gamle bøger og tidsskrifter.

Derfra nåede jeg hjem med et gammelt bibelsk skrift, der var det eneste, jeg kunne finde med gotisk skrift og fem numre af Mønstertidende fra starten af halvtredserne. Mønstertidende blev udgivet af Aller, og har senere skiftet navn til Femina.

Mønstertidende

Al den historie og gamle gulnede sider, gav mig alligevel en vis uro i maven, og jeg måtte gå flere gange rundt om mig selv, før jeg turde sætte saksen i papiret.

Specielt de bibelske tekster, kan jeg mærke jeg har svært ved at klippe i stykker, og bogen står også stadig urørt på hylden ved siden af samlingen af håndarbejdsbøger. Tanken om helligbrøde er ikke langt fra – og det selvom ordene i bogen, ikke har den store betydning for mig. Det har de for mange andre og det betyder meget i min indlærte ærefrygt for det trykte ord.

Ordene betyder mere for min mor, og da hun fik sagt at jeg blot ville sprede budskabet på en anden måde, gav det mig lidt mere mod – men det er stadig en bog.

Måske det er derfor, det var lettere at sætte saksen i de gamle dameblade, selvom det næsten også må betegnes som en synd. Men nu er det gjort og med de markante streger fra halvtredserne sammen med blå toner fra et temmelig nutidigt Alt for Damerne (som jeg ingen skrupler havde, over at klippe i), er jeg alligevel glad for beslutningen om at øve hærværk mod de gamle skrifter.

VLUU L210 / Samsung L210

3 kommentarer:

 1. jeg har altid været bogelsker, men jeg kan sagtens smide bøger ud og har gjort det i stort stil... jeg mangler et samlergen, så jeg smider stort set alt ud.
  De flettede tasker bliver flotte, jeg har fået tegnet 48 felter, som skal klippes ud, men ... mon jeg nogensinde får det gjort?

  SvarSlet
 2. PS: Jeg ville fint kunne flette en taske af biblen, hvis det var det, jeg fik lyst til.

  SvarSlet
 3. Jeg ender også med at gøre det Helle :)

  Når du engang får fundet saksen, så blev jeg overrasket over, hvor hurtigt det egentligt går :)

  SvarSlet