fredag den 23. oktober 2009

Morgenglade morgenboller


Jeg bager stadig hver morgen, men jeg er begyndt at overveje om det er  det værd. Det virker lidt som om interessen er faldet i takt med at nyhedens værdi er væk. Måske forsvinder det lækre og gode ved friskbagte boller, når det bliver hverdag.

Jeg tænker tanker, og overvejer alternativer.

Ungerne synes ikke jeg skal stoppe bagningen, men når der hver dag er flere og flere til rest, kommer jeg uværgeligt til at tænke om det nu også er den helt rigtige fremgangsmåde.

De er nemme at lave, men måske er de lækrest sådan en søndag morgen og en enkelt gang imellem, og tanken om at kunne  sove en halv time længere lurer også et sted i vintermørket.

Skulle andre end mig have lyst til at forkæle familen med lune boller en kold efterårsmorgen kommer opskriften her:

 

8 boller

Start inden du går i seng aftenen før og find en skål, der er stor nok til at dejen kan hæve og ikke ende ud over hele køleskabet.

hæld 1/4 pakke gær, ½ spiseskefuld salt, 1½ spiseskefuld olie og 1 spiseskefuld honning eller sirup i skålen.

Både honning, sirup og olie findes i flydende versioner, og med lidt øjemål og sådan cirka, kan skeer undværes og opvasken formindskes.

fyld 3½ dl koldt vand på og rør rundt med en grydeske – eller en anden kraftig ske. Dejen ender nemlig med at være temmelig klistert og kan  med fordel røres med samme ske – og dermed undgå klistrede hænder, der behøver vask.

Hæld ca 150 gr havregryn og groft mel i blandingen. Jeg foretrækker ca halvdelen af hver, men der kan godt være lidt mindre havregryn. Grahamsmel og rugmel er som regel det jeg har på lager, og så skifter jeg lidt mellem de to muligheder.

Skal bollerne være lyse og lette og knap så grove, udskiftes det grove mel med durum.

Rør sammen og hæld ca 300 gr hvedemel oveni. Rør godt med grydeskeen, til alt er rørt sammen. Dejen bliver som sagt ret klistret – det er kun godt. Der sker noget i løbet af gæringsprocessen, så når dejen næste morgen tages frem igen, er den knap så klistert.

Det kan godt betale sig at eksperimentere lidt med, hvor klistert dejen kan være, og måske er 300 gr hvedemel for meget – det kommer lidt an på havregryn og det grove mel – men deromkring.

Hæld gavmildt med mel over dejen, dæk skålen til og stil den i køleskabet natten over.

Næsten morgen hældes dejen ud på et meldækket bord, deles i 8 dele, der hver især foldes uden at slå dejen ned, til nogenlunde runde kugler.

Lad bollerne hæve ca 20 minutter, før de bages ca 18 minutter ved 180 grader (i luftovn – er der ikke luft, skal temperaturen nok være 200 grader)

Skal der lidt ekstra sødt til, kan der eventuelt drysses sukker og kanel over bollerne inden bagning. Det plejer jeg at gøre ved omkring halvdelen af bollerne, der så fungerer som morgenmad, mens resten kaldes frokost og omdannes til sandwich.

 

God fornøjelse.

9 kommentarer:

  1. Tusind tak fordi du deler - opskriften er nu printet og skal stå sin prøve lørdag morgen og opskriften er gem som; pernilles boller natten over :-)

    SvarSlet
  2. Det er også luksus at I får disse lækre boller nybagt HVER dag :-) Måske du kunne nøjes med at bage dem et par gange om ugen.

    SvarSlet
  3. God fornøjelse Marianne. De er dejlige når de er helt friskbagte :)

    Losariinas mor, jo jeg tror jeg skal geare lidt ned og finde alternativer. Det kan godt blive lide kedeligt i længden :)

    SvarSlet
  4. Lækker opskrift - den er gemt. Vi har igennem mange år været forkælet med nybagt brød fra mandens hånd, men tilsidst blev det nærmest normalen i stedet for det lækre. Så nu bager han kun en gang imellem, og morgenmaden er blevet fornyet med surmælksprodukter og lækkert drys.

    Forandringen fryder hos os.

    SvarSlet
  5. Lise, jeg tror desværre også jeg er ved at nærme mig et punkt, hvor det er normalen og det duer ikke. Men lækkert er det :)

    SvarSlet
  6. De ser meget lækre ud - og jeg er helt klar til en gang morgenbagning til mig selv godt nok kun! Men jeg har et - sikkert dumt - spørgsmål om gæren: Hvor meget er en pakke gær i DK? I Belgien, hvor jeg bor, er det nemlig 42 gram....mystisk tal; og jeg mener, at det er anderledes i DK - så det kan jo hurtigt ødelægge køleskabet!

    SvarSlet
  7. Nille i Danmark vejer en pakke gær 50 gr.
    Jeg tror ikke det betyder så meget om den kvarte pakke er af dansk eller belgisk mål, når ikke forskellen er større og hævningen foregår over så lang tid.

    God fornøjelse :)

    SvarSlet
  8. Tak for opskriften, den vil jeg prøve. Jeg bager også meget, men morgenbagning er det ikke blevet så meget til. Jeg laver nogle effektive bagedage og så bliver fryseren fyldt op.
    Du skal kun bage hvis du selv har lyst, jeg er sikker på, at din familie er glad for det også selvom det måske snart er hverdags kost for dem :-))

    SvarSlet