søndag den 15. september 2024

Vævet bomuld

 

I juli fyldte min mor firs. Hun ønskede sig mest oplevelser, men jeg havde lyst til noget andet. Allerede en gang sidste år fyldte jeg op på bomuld i farver jeg tænkte min mor ville kunne lide, og i juni satte jeg trend på væven.



Jeg ville væve vaskeklude.

Jeg har gjort det før, og selv er jeg meget glad for resultatet. 

Det var selvfølgelig nødt til at være hemmeligt.



Jeg er helt sikker på at helt almindelig bomuld 8/4 ikke er beregnet til at væve med, men det virker altså ret godt.

Jeg havde en deadline, der hed noget i retning af inden vi tog på ferie, og det nåede jeg. Vi tog på ferie d. 4. juli, vævningen var færdig 19. juni. Derefter manglede jeg vask, klip og at sy klippekanterne op.





Projekt: stof til vaskeklude.


Garn: Økotex-certificeret bomuldsgarn, dels købt til formålet, dels fra kassen med bomuldsgarn.

Jeg købte Bumbo Print Økotex-certificeret bomuld i farverne Grå og Rainbow, og brugte det til trend og den første del af vævningen. Jeg vidste godt det ikke ville være nok, men vidste også at jeg havde mere i farver der virkede til formålet hjemme. Samtidig kan jeg godt lide at hele stykket ikke er helt ens, når det alligevel skal klippes op i mindre stykker - der dermed passer sammen, men har et tvist.

Det er også en god måde at få brugt nogle af resterne på.

Jeg endte med et forbrug på 358 gram. 



Kam: 30/10 - det vil sige 30 tråde pr ti centimeter. Det er den kan jeg bruger til bomuldsgarn. Jeg har ikke prøvet andre, men jeg synes det giver et godt stof.

Da jeg for et par år siden vævede klude første gang, satte jeg streger på kammen, så jeg ved hvor bredt det skal være. Jeg brugte stregerne til at tælle efter hvor mange trendtråde jeg skulle bruge. 



Trend og islæt:
Jeg brugte det grå og regnbuefarvede garn til både trend og islæt. Jeg stribede trenden så der er to tråde af hver farve hen over hele det vævede stykke. To ensfarvede og to multifarvede. Det giver et fint farvespil hen over det vævede. Eller det gør det lidt sjovere.

Jeg væver islættet på samme måde. Frem og tilbage med en ensfarvet og frem og tilbage med en multifarvet. Jeg startede med den grå og den regnbuefarvede, til jeg løb tør for de to farver.

Jeg sætter islættet op, så den ene farve starter på den ene side af trenden, den anden starter på den anden side af trenden. Det giver en tunget kant, fordi den nye farve for hver stribe, skal løftes over en stribe af den anden farve, når den starter op. At det sker i begge sider, gør kanterne ens. Det kan jeg godt lide. 

Når en farve slap op, satte jeg en ny farve til fra kassen med bomuldsgarn. En ensfarvet blev skiftet ud med en ensfarvet og en multifarvet blev skiftet ud med en multifarvet. Jeg synes at den ensfarvede er med til at give et roligere resultat, end havde hele væven været fyldt med multifarvet garn. 

Jeg havde to af de multifarvede Bumbogarner liggende, som jeg vidste jeg ville bruge til projektet. Farverne hedder Regnskov og Ocean. Jeg fulgte op med et par grønne og en blå som de ensfarvede. Farverne skiftede ikke samtidig, hvilket giver flere farvesammensætninger hen over det vævede.

Jeg væver helt almindelig lærredsvævning. Jeg har endnu ikke forsøgt mig med andet. På en eller anden måde har jeg heller ikke behov for det - endnu. Jeg har set smukke vævemetoder, der måske, måske ikke, på et tidspunkt skal prøves af.


Størrelse: Frisk fra væven målte det lange vævede stykke stof 460 x 27 centimeter. Efter vask ved 60 grader og tørretumbling, havde det samlet sig og målte nu 444 x 25 centimeter.

Jeg tørretumbler ikke meget af mit vasketøj - som regel kun håndklæder. Er der på ingen måde plads til at hænge sengetøj til tørre, ryger det også i. Det er som regel kun midt om vinteren, det kan være nødvendigt. 

At jeg tørretumbler et vævet stykke som det her, handler om at jeg vil sikre at det trækker sig så meget sammen som muligt. Jeg plejer i øvrigt også at vaske de færdige klude sammen men håndklæderne, og så får de også turen i tumbleren. 

Jeg kan godt lide den blødhed der følger med. 



Bemærkninger: Jeg lavede med vilje en lang trend, der vist var i omegnen af fire en halv meter. Jeg ville have så mange klude som muligt. 

De tungede kanter er jeg stadig vild med. Jeg er ikke overbevist om, at det er den rigtige måde at gøre det på. Men det er jeg ærlig talt temmelig ligeglad med.




Ingen kommentarer:

Send en kommentar