søndag den 15. august 2021

Moesgaard

 

I lørdags var vi på Moesgaard. Jeg har aldrig været på Moesgaard før. Det virker som et ret spændende museum, også selvom vist ikke så ret meget af det.



Vi startede med at gå ned ad trappen, hvor syv mennesker fra Lucy over den lille Hobbit til Stenaldermanden viser den historieske vej gennem fortidsmennesket til det vi kender i dag.

For foden af trappen gik vi ind i en ret fantastisk historiefortælling, der gennem rekonstruktioner, billeder og fund viser hvordan danmarkshistorien set gennem menneskets udvikling har set ud. Jeg blev lidt væk, Anders fandt mig og  vi tog os god tid, mens Nina og Michael nok har været der før og derfor endte med at vente på os. 



Inden vi gik videre til Neandertalerne og igen en ret spændende udstilling, fandt vi kaffe og varm kakao, der kunne nydes på terrassen. 

Udstillingen om neandertalerne synes jeg var ret spændende. Både Anders og Nina var lidt provokerede af, at der visse steder i udstillingen blev givet følelser og tanker til neandertalmennesket, som vi i virkeligheden ikke ved noget om. Det er uden tvivl udstillingstricks der taler til børn, og gør det lettere at forstå.

Jeg har åbenbart en tendens til at overse når en udstilling om menneskeforfædre går ud over det faktuelle, og lagde slet ikke mærke til det. Jeg tror simpelthen jeg helt automatisk læser udenom.

Der er mange tilhuggede flintesten i sådan en udstilling. Det er svært andet, for hvor fagfolk ser hele historier og forstår på en hel anden måde end lægmand, er det for sådan en som mig svært at se forskel på den ene og den anden tilhuggede sten.



Så er det godt når udstillingen bliver krydret med malerier af hvordan det kunne have set ud, når der bliver lavet animationer, der viser en udvikling, når teksterne er lette at tilgå og når rekonstruktioner er med til at tydeliggøre skeletrester og flinteværktøj.

Det store mammutskelet midt i det hele gør også noget for historien.

Den  lille La Quina-pige er et fint bidrag til forståelsen, ligesom fortællingen om at ikke kun Neandertalerne og Homo Sapiens levede på samme tid. Også Denisova-mennesket, som der desværre er fundet så lidt af, at der kan laves en rekonstruktion har været samtidig. 



At vi i dag bærer rundt på et par procent af neandertalerne i vores arvemasse, fortæller også noget om, at nok uddøde neandertalerne - måske for di de levede i for små grupper - men der skete også en raceblanding inden de stærkere Homo Sapiens tog over.  

Jeg kunne sådan set godt have blevet ved noget længere, men vi var sultne, da vi tog derfra, og næste gang min tur går mod Moesgaard, ved jeg at det snildt kan være en heldagsudflugt, og planlægges som sådan.







Ingen kommentarer:

Send en kommentar