lørdag den 31. august 2019

Sommercardigan


For et par år siden strikkede jeg en sommercardigan af bomuld. Jeg besluttede øjeblikkeligt at den skulle efterfølges af endnu en, for hvor er det lækkert at have bomuld, der kan varme en smule om sommeren.

Jeg købte også garn, og så kom jeg ikke længere.





Ikke fordi jeg glemte den, eller ikke gad strikke. Mere fordi jeg ikke var helt sikker på hvordan den skulle se ud. Den første var rigtig god, og jeg ville gerne have noget der lignede, men den skulle ikke være magen til.

Og så var den der pludselig.

I løbet af et par uger fik jeg købt to forskellige udgaver af Hendes Verden. Det var ikke fordi der var noget specielt sindsoprivende i det enkelte blad, men i det ene var en bluse med et hulmønster, der blev ved at rumstere og i det andet var en cardigan, der sad så pænt over skuldrene og med en fordeling af glat og hulstrik som jeg rigtig godt kunne lide. Jeg synes bare hulmønstret var ualmindelig kedeligt.

Men lagt sammen...





Jeg fandt garnet og kombinerede med en følgetråd af uld. Den brune bomuld, jeg købte foret par år siden, var alene en lille smule kedelig og kold i farven, men sat sammen med den varmere følgetråd, blev farven helt rigtig - og strikkefastheden meget bedre.

Jeg slog op lige inden vi tog på sommerferien og nåede et godt stykke, inden vi var hjemme igen. Så langt at hulmønstret på den nederste del af kroppen - og senere ærmerne, der som udgangspunkt var beregnet til at blive strikket rundt og derfor havde mønster på både ret- og vrangside - sad fast og jeg ikke længere behøvede kigge på det lille diagram jeg tegnede og stoppede ned i projektposen, så jeg ikke behøvede have hele bladet med, når vi var på farten.

I sidste ende, endte jeg med at lave rigtig mange ændringer i forhold til de to kombinerede opskrifter - som vel groft sagt endte med at være forlæg mere end reelle opskrifter.









Design: Inspireret af modeller fra to forskellige udgaver af Hendes Verden - juni 2019 tilsat miine egne overvejelser om en sommercardigan.


Garn: Brun Eco Cotton, købt for et par år siden, og en I will follow i farven Brownie, begge fra Garnudsalg.

Den færdige cardigan vejer 432 gram, fordelt med 329 gram bomuld og 103 gram af den tynde uld.


Pinde: 3½ mm og 3 mm til hals og forkanter.


Størrelse: Jeg lagde ud med maskeangivelser til en størrelse large, garnerede med egne mål, og er nok endt med noget, der minder om en størrelse large.





Bemærkninger: Cardiganen er strikket nedefra og op. Af en eller anden grund nåede alle de tre sommerferieprojekter at være nedefra og op. Ikke lige min kop the, men de er alle færdige nu. Og blev gode.

Jeg har skrevet en hel del noter, men jeg skal vist lære at skrive dem, så jeg bagefter kan dechifrere, hvis de en anden gang skal bruges til noget.

Jeg slog 213 masker op og strikkede mønster frem og tilbage til jeg synes det havde en passende længde. Herfra blendede jeg mønsterstrikken over i glatstrik, ved at færdiggøre de små vrangstrikkede harlekintern i mønstret.

Jeg strikkede glat, til jeg mente at være nået til et fornuftigt sted for et brystindsnit, og strikkede vendepinde ind over forstykkerne, for at give lidt mere rum fortil og undgå at hulmønsterdele ville hænge på ryggen.

Jeg fortsatte lidt endnu, inden jeg delte til ærmegab og nogenlunde fulgte angivelserne til ærmegabet i den opskrift jeg havde fundet, garneret med mine egne mål og ønsker for skulderbredde. Undervejs lukkede jeg af til hals. Først for, en del mere udringet end opskriften og senere bag.

Ærmerne strikkede jeg rundt. Den nederste del med hulmønster er strikket lige op, uden udtag, så jeg ikke skulle fifle med mønstret. Fra overgangen til glatstrik lavede jeg udtag indtil ærmekuplen, som jeg strikkede om et par gange.

Jeg startede med at tage udgangspunkt i opskriftens anvisninger til ærmekuppel, men det passede ingen steder, så jeg målte, tegnede og beregnede selv.

Slutteligt strikkede jeg hals- og forkanter med tre knaphuller over det glatstrikkede stykke og akkompagnerede med tre knapper fra samlingen.


Har du lyst til at se flere billeder af cardiganen, kan den ses lige her på Ravery.





2 kommentarer:

  1. Altså - du er bare så god til at lige twiste mønstrene lidt! Det er jo en superflot cardigan! Rigtig god ide med glatstrik foroven og mønster forneden.

    SvarSlet
    Svar
    1. Christunte, den første jeg lavede var omvendt, så jeg synes der skulle ske noget andet :)

      Slet