fredag den 22. juli 2011

Valhøj


Emilie ville ud og gå tur. Måske var det mere tanken om is, der trak. Vi fandt is, og fortsatte ud af Roskildevej. Nu er Roskildevej ikke det mest spændende sted, så jeg havde ikke de store forventninger til sjove syn. Men så hang der en flok sko. Vi grinede lidt, overvejede mangler på fodtøj og fortsatte turen.


sko til tørre?


Ved Axelhøj drejede vi op og fortsatte turen gennem stille villakvarterer. Vi endte ved Valhøj. Midt i et stille villakvarter i Rødovre findes en gammel broncealdergravhøj. Højen er bevaret, den var en af to, og er endnu ikke udgravet.

Historien fortæller, at den svenske konge Karl X Gustav under en planlagt erobring af København tilbage i 1658, nåede Valhøj og derfra skuede ud over København og forsvarsværkerne.

Mange år senere i 1909, besluttede Dagbladet Politiken, med redaktøren Henrik Cavling i spidsen, at anlægge en havekoloni for socialt dårligt stillede familier med mange børn. Haveforeningen blev anlagt i området omkring Valhøj og folk havde glæde af hinanden og jorden frem til lige efter første verdenskrig, da Politiken ikke længere havde råd til at drive haveforeningen. Området blev udstykket til parcelhusgrunde, og som et levn står flagstangen tilbage på toppen af højen.

Fra toppen af højen, er stadig en strålende udstig til alle sider. Efter sigende skulle man kunne se en række spir fra fremtrædende københavnske bygningsværker, men det var diset til aften, så jeg så hverken Rådhustårnet eller Frelser Kirke.

Valhøj er et hyggeligt lille stykke kulturhistorie midt i civilisationen, der føltes meget nærværende, da jeg stod på toppen.


Valhøj


Valhøj


Valhøj

3 kommentarer:

 1. Hm, det der med fodtøjet har jeg set som et fænomen tidligere, en form for "graffiti", men der er store uoverensstemmelser omkring årsagen og oprindelsen til det.

  SvarSlet
 2. Bettina, jeg har også set det før, men undrer mig alligevel over, hvordan de er nået helt derop :)

  SvarSlet
 3. Det er vístnok en del af bryllupsfestivitas på Balkan at man tager brudgommens sko og kaster dem op i træer og kabler, lidt i samme stil som at vi klipper slips og sokker hos brudgommen.

  Venligst
  Susan
  Bruxelles

  SvarSlet