Gennem årene har jeg været tiltrukket af projekter omkring temperaturer. I lang tid var det tæpper der dominerede, men efterhånden er der dukket andre ideer op.
Jeg har set mange forskellige ideer til hvordan temperaturer kan indgå i et tæppe, og der er sindssygt mange flotte derude. Jeg har mere end en gang tænkt at det gad jeg godt. Jeg har lige så mange gange været usikker på, om jeg kunne holde mig selv op på det.
Senere dukkede halstørklæder, kjoler og trøjer op. Det kan også noget, men har ikke på samme måde fristet, eller gjort indtryk. Jeg synes stadig det kan være flot, men åbenbart ikke nok.
Så startede Esther sin podcast om broderi - nærmere korssting - og viste sit tiltag på temperatursiden. Esther har opfundet temperaturhuse. Og så var jeg solgt.
Princippet er som i alle andre temperaturprojekter en lang række af farver, der symboliserer temperaturen opdelt i intervaller. Her broderes hver dag et lille hus. Taget er døgnets koldeste målte temperatur, mens selve huset repræsenterer den varmeste.
DMI har et vejrarkiv, der går nogle år tilbage og giver mulighed for at finde højeste, laveste og middeltemperaturen for et givent område. Det kan være hele landet, eller, som jeg vælger, Rødovre. Jeg noterer temperaturerne dagligt i en lille bog, og har også noteret, når det har sneet. Esther markerer snedagene, det har jeg endnu ikke besluttet om jeg også skal.
Af gode grunde kan jeg ikke brodere det lille hus, før dagen efter dagen. Hele døgnet er nødt til at være gået, før jeg kan aflæse døgnets temperaturer.
Jeg lavede en farveskala af det broderigarn jeg har liggende, der gik fra lilla over blå til grøn. Det er de farver jeg godt kan lide, og selvom det måske havde ligget mere ligefor at sige blå er kold og gul er varm og lave en skala derimellem, valgte jeg noget andet.
Et opslag hos DMI betød at jeg måske ikke farver nok. Jeg supplerede med et par stykker, for at få et pænere forløb og endte med at finde et par pink og lyserøde som de allerkoldeste. Jeg tror jeg har nok i den kolde ende, mens jeg godt kunne gå hen og mangle en eller to i den varme ende. Der er lang tid til, så det finder jeg ud af - der kan altid tillægges et par farver. Som så nok vil bevæge sig mod gul.
For at holde styr på farverne viklede jeg dem alle om vindsler og brugte den æske jeg engang sidste år købte, da jeg ville have styr på alle mine broderigarnsrester.
Mine intervaller er på en grad. De fleste aflæsninger hos DMI indeholder kommatal, hvilket betyder at graden ligger mellem to hele tal. Det gør det lettere at have intervaller mellem hele tal. Hvis jeg en dag står med et helt tal, skal jeg beslutte om intervallet går fra det hele tal eller til det hele tal i min række af intervaller. Det finder jeg nok ud af.
Stoffet er Aida, 18 count, eller 7 sting pr centimeter. Jeg har farvet det med batikfarve, og havde et håb om en lidt lysere baggrund. Jeg har endnu til gode, at have styr på hvor meget farven farver, når jeg farver.
Det er så sjovt. Jeg tager mig selv i at tjekke DMI, hver eneste gang jeg åbner computeren, og i skrivende stund er jeg helt op to date med at sy. At det bare er to farver i hver sin blok gør det let at sy, og selvom jeg skulle ende med at sy mere end dag ad gangen, er jeg sikker på det stadig er overskueligt.
Det med flere dage, forestiller jeg mig, sker helt automatisk, når studiet igen står for døren. Der er endnu en uge til.
Og husene, de bliver syet i lange rækker. En række for hver måned. Lige nu ser det ikke ud af meget. Jeg er spændt på at se udviklingen gennem året.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar