fredag den 26. juli 2024

Neues Rathaus

 

Vi var ankommet til München (for noget, der føles som meget længe siden) og havde gået en tur rundt om museumsøen, gennem den gamle byport og var på vej mod Altstad. 




Anders kiggede gennem en port, og mente at her skulle vi hen. Gennem porten kom vi ud på et stort torv, flankeret af den smukkeste gamle bygning i gotisk stil, som ofte ses i Tyskland. Den imponerende bygning tiltrak sig opmærksomheden, og vi blev nysgerrige efter hvad det var. 

Det viste sig at vi havde forvildet os ind midt i byens centrum og stod på Marienplatz med front mod Neues Rathaus. Det så ellers gammelt ud. Og var der så også et gammelt rådhus?



Neues Rathaus er bygget i ny-gotisk stil, og stod færdigt 1905. Gotikken var stor i middelalderen, mens nygotikken vendte tilbage i 1700-tallet og langt op i 1800-tallet. Nygotikken nåede aldrig rigtig til Danmark. Måske er det derfor, jeg ofte tænker enhver form for gotik som meget ældre end det måske egentlig er. 

Det gamle rådhus findes også, og ligger i den anden ende af torvet, og ser noget mere uanseeligt ud. Det har et fint tårn og indeholder den portåbning vi startede med at gå igennem. 





Det nye rådhus var mest spændende. Det er muligt at komme op i tårnet. Det gjorde vi senere på ugen, for det var også muligt at gå indenfor. Det gjorde vi, og oplevede en fantastisk smuk bygning med buegange, adskillige trapper og et trappetårn med vinduer, der følger trappen.

Vi gik trappe op og trappe ned, beundrede og overvejede hvor meget vi kunne tillade os at gå rundt. Da vi endelig ville ud igen var døren låst og forsynet med en tydelig markering af at her måtte vi ikke gå ud. Heldigvis kunne vi finde en anden vej ud. 






Det var blevet sent, vi var sultne. Vi var uforberedte og endte med at overveje for og imod, inden vi endte i en biergarten, med skyggeunder gamle træer.





 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar