lørdag den 23. april 2016

Forår i haven


Vi var i haven i går. Anders har været forbi et par gange og gået igen. Vejret har ikke rigtig været til det.

Det kræver forberedelse og tid at have en have, der ikke bor lige uden for døren. Jeg gider gerne hjælpe, men det er Anders’ projekt, og selvom vi er glade for den lille plet jord, der stadig bærer præg af mange års misligholdelse, får den os også til at ønske et lille hus med tilhørende have. Sådan en man kan gå ud i og stadig være hjemme.


Haven i april


Måske en dag. Vi drømmer lidt og tænker tanker om den dag Emilie er flyttet hjemmefra og vi ikke længere er helt så bundne af skole, venner og daglige rutiner. Måske en dag.

I går var vejret skønt. Samtidig ligger vores lille plet jord i et hjørne mellem volden, skoven og en smule bebyggelse, der betyder læ, sol og meget mere varme end turen frem og tilbage umiddelbart lader byde på.

Jeg kan mange ting, men grønne fingre er ikke mellem spidskompetencerne. Som barn fik jeg en gang hevet alle min mors kartofler op, da jeg blev sat til at hjælpe med at rydde for ukrudt – siden fik jeg ikke lov at hjælpe, før vi flyttede til et hus på landet med en stor have, oceaner af jordbær der skulle plukkes og græs der skulle slås. Hverken jordbærplukning eller græsslåning er svært at gøre forkert.

I efteråret satte vi en masse tulipan- og andre løg. De er godt på vej nu, og siden bedet mest af alt var mit ønske, blev jeg i første omgang sat til at fjerne ukrudt mellem og omkring løgplanterne. Jeg huskede at stoppe op og spørge om de der, der lignede purløg skulle blive eller hives op. Det var godt, for mens vi snakkede lidt frem og tilbage kom jeg i tanke om at der mellem løgene vi satte også var alium. Og purløgene fik lov at stå.

Vibeæg blomstrer på livet løs, mens de første tulipaner allerede er afblomstrede og nye står på spring. Igen kommer tanken om egen have ved egen bolig. At kunne se ud på alle de udsprungne fine blomster, i stedet som nu, til tider først at komme forbi, når det næsten er for sent. Vi kunne selvfølgelig komme oftere, eller – og det er nok en bedre løsning – vælge vækster, der først for alvor blomstrer, når sommeren kommer til, og vi bliver mere tilbøjelige til at komme ud af døren.

Senere fik jeg vendt det stykke jord Anders grundigt rensede og plantede gulerødder i sidste år. Trods den grundige rensning, endte der med at være langt mere ukrudt end gulerødder. Nu er der sået bønner og vi håber de både finder vej op og ender med at være med til at give mere næring til en udpint jord.

Mindst fire timer gik der, før vi vendte snuden hjemad. Fire hyggelige timer, der kan mærkes i lårmusklerne i dag. Fire timer i sol og korte ærmer.

Det er slet ikke så ringe endda.

I dag bliver vi hjemme.

I dag regner det.

Og haven har ingen læ for regn.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar